Nieuws/Binnenland
498650
Binnenland

Oppositie lust de PvdA-bewindsvrouw rauw

Mansveld op het matje

DEN HAAG - Staatssecretaris Mansveld (infrastructuur) verantwoordt zich tijdens een debat in de Tweede Kamer tegenover de oppositie over het feit dat zij pijnlijke interne ProRail-documenten niet naar de Tweede Kamer stuurde.

'Niet zoveel nieuws'

Volgens de PvdA bevat het interne rapport ,,op zich niet zoveel nieuws.'' D66 is verbijsterd en noemt alle misstanden die in het rapport worden aangekaart. De PvdA wil niet ingaan op de details in het rapport: ,,het debat moet over hoofdlijnen gaan.'' De PVV en D66 maken zich kwaad over de PvdA die de zaak probeert te sussen.

Tijdens het debat moet blijken of Mansveld de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. De oppositie lust de PvdA-bewindsvrouw rauw. De vraag is of ze straks tijdens een debat over ProRail het veld zal moeten ruimen.

Mansveld lijkt weinig grip te hebben op ProRail en dan met name op de president-commissaris Hans Alders, voor wiens aanstelling de staatssecretaris politiek verantwoordelijk is. De Tweede Kamer eiste via Mansveld interne ProRail-stukken op. Deze krant zag ze eerder al in en berichtte over de rapporten die een administratieve en boekhoudkundige chaos blootleggen. Alders joeg gisteren de oppositie in de gordijnen met de melding dat hij de informatie niet ging delen. De Kamer kon ze alsnog inzien omdat ze vanochtend vroeg op onze website zijn gezet.

Geen hand

De oppositie is witheet. Te meer omdat er het gestuntel met de alarmerende documenten niet het enige is wat er misgaat bij Mansveld en ProRail. Zo blijkt ook de bouw van stations steeds te duur uit te pakken en heeft ProRail verboden spoorcontracten met aannemers afgesloten. De relatie tussen Mansveld en verschillende kopstukken uit de spoorwereld verloopt eveneens stroef. Tekenend was dat Mansveld recent weigerde om ProRail-topman Eringa een hand te geven. Dat gebeurde nadat Eringa in een interview uit de school klapte over het ministerie van Mansveld. Het departement zou ProRail soms vragen om pijnlijke informatie een tijdje onder de pet te houden. Later trok Eringa zijn uitspraak gedeeltelijk terug.

De PvdA blijft vooralsnog in de staatssecretaris geloven, maar dan moet haar verhaal van vandaag wel staan als een huis. En laat Mansveld nou niet bekend staan als een debatwonder. Ze komt maar moeilijk van haar papier los, heeft moeite met data en schuift een ander vaak de schuld in de schoenen. De bewindsvrouw zal tijdens het debat dus moeten excelleren, wil ze niet naar huis worden gestuurd. Het belooft straks dan ook een bloedstollend politiek spektakel te worden.

Aanval

D66 opende fel de aanval. Kamerlid Van Veldhoven zei: "Mansveld heeft keer op keer ProRail-kennis niet en het lijkt haar totáál niet te deren." Volgens de D66'er probeert de staatssecretaris de problemen steeds maar onder het tapijt te vegen. SP-Kamerlid Bashir vroeg zich af waarom alles in laden verdwijnt en of Mansveld wel grip heeft op haar dossiers. De staatssecretaris rangeert de Tweede kamer constant naar het verkeerde spoor, aldus Bashir.

De VVD was opvallend mild voor Mansveld. Kamerlid De Boer moest desgevraagd door D66 wel erkennen dat het "niet mis" was wat er in de via De Telegraaf uitgelekte rapporten stond.

De PVV ging er wel hard in. Kamerlid Madlener vindt het dubieus dat Mansvelds partijgenoot Hans Alders de rapporten niet wilde prijsgeven. Volgens de PVV'er is de staatssecretaris onderdeel van het probleem geworden. Arie Slob van de ChristenUnie was op zijn beurt weer mild. Hij erkent dat Mansveld veel erfenissen van haar voorgangers heeft gekregen. Slob spoorde de staatssecretaris wel aan om een 'tandje bij te zetten'. De SGP wil graag van Mansveld horen hoe ze gaan voorkomen dat zaken niet langer met de mantel der liefde worden bedekt.

Onze verslaggeefster Inge Lengton is bij het debat aanwezig en twittert:

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");