Nieuws/Buitenland
498658
Buitenland

Strijd om herovering van Kunduz begonnen

KUNDUZ - Afghanistan is dinsdag in de tegenaanval gegaan. Het regeringsleger wil zo snel mogelijk de noordelijke stad Kunduz heroveren. Die viel maandag in handen van de fundamentalistische Taliban. De strijd gaat echter moeizaam. In de buitenwijken wordt gevochten, maar de militairen rukken nog niet op naar het centrum, erkent de regering. President Ashraf Ghani belooft dat versterking onderweg is.

Afghanistan zou het hoofdkwartier van de politie en een gevangenis alweer in handen hebben. In grote delen van de stad zijn de elektriciteit en de telefoonverbindingen uitgevallen. Amerikaanse vliegtuigen bombardeerden stellingen van de extremisten.

Betrouwbare informatie over het aantal doden is er nog niet. Afghanistan meldde zeventien doden en achttien gewonden in de eigen gelederen. De Taliban zeiden dat ze drie doden en elf gewonden hadden geteld. Artsen zonder Grenzen meldde dat ruim honderd gewonden waren opgenomen in haar kliniek in Kunduz.

Pijnlijk

De val van Kunduz is bijzonder pijnlijk voor de Afghaanse regering. Het was de eerste keer dat een provinciehoofdstad in handen van de Taliban viel, sinds ze in 2001 werden verdreven.

De Taliban hadden maandag van drie kanten de aanval geopend. Alleen de omgeving van het vliegveld bleef in regeringshanden. Na de inname bevrijdden de Taliban meer dan honderd strijders uit de lokale gevangenis.

Nederlandse militairen waren tussen 2011 en 2013 in Kunduz gelegerd. Ze trainden er plaatselijke politieagenten. Daarbij werkte Nederland nauw samen met Duitsland. Voor de oosterburen was het een historische missie: voor het eerst sinds 1945 gingen ze in gevecht met een vijand.

Duitsland is ook vertrokken uit Kunduz, maar heeft nog wel een trainingsmissie in Mazar-i-Sharif, dat ongeveer 150 kilometer verderop ligt. Het is de bedoeling dat zij volgend jaar ook vertrekken, maar Berlijn begint daar nu over te twijfelen. "Gezien de situatie in Afghanistan zou het fout zijn om de Afghanen helemaal alleen te laten. Het kan niet gebeuren dat wij toezien hoe de Taliban het land overnemen", verklaarde regeringspartij SPD.

Vanwege het Nederlandse verleden in Kunduz wil de Tweede Kamer snel meer informatie over de toestand in de stad. De Kamer wil ook weten wat de gevolgen zijn voor de NAVO-missie Resolute Support, waar honderd Nederlandse militairen aan mee doen.