Nieuws/Binnenland
498668
Binnenland

Minister Van der Steur komt met uitleg

Van der Steur trekt boetekleed aan

DEN HAAG - Justitieminister Ard van der Steur geeft toe dat er fouten zijn gemaakt rond de publicatie van een foto van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Hij deed het zelf niet goed, maar ook het Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) lieten steken vallen.

Van der Steur betreurt deze gang van zaken, liet hij dinsdag weten in de aanloop naar een Kamerdebat donderdag. Koppen bij de betrokken instanties rollen er niet. Hij wil dat ze hun onderlinge communicatie verbeteren, zodat dergelijke "inschattingsfouten" voortaan uitblijven. Daar heeft hij vertrouwen in. De Tweede Kamer is echter kritisch en heeft tal van vragen over zijn uitleg.

De kwestie draait om een foto die vorig jaar juni is gepubliceerd, kort nadat Van der G. onder voorwaarden vervroegd in vrijheid was gesteld. Die foto bleek in scène te zijn gezet en daarover was uitvoerig overleg geweest tussen het OM, de reclassering, de NCTV, het ministerie en de advocaten van Van der G., erkent Van der Steur nu voluit. In antwoord op de eerste mondelinge Kamervragen vorige week gaf hij deze informatie echter niet.

Volgens de minister komt dat omdat het OM hem summier had ingelicht over de invrijheidstelling, waarbij was gesproken over het maken van een foto. "Ik realiseerde mij niet de aard en de omvang van deze gesprekken." Hij geeft toe dat het "verstandiger" was geweest als hij tegen de Kamer had gezegd dat hij alles eerst zou gaan uitzoeken.

Het is volgens Van der Steur niet meer te achterhalen wie had bedacht om de foto te laten maken. De gedachte erachter was onder meer dat er zo een goede inschatting kon worden gemaakt van de gewenste beveiliging van Van der G. na zijn vrijlating. De beveiliging is een taak van de overheid.

De terreurcoördinator was aanvankelijk voorstander van het regisseren van een persfoto maar toen de vrijlating van Van der G. redelijk rustig verliep, vond die dat minder belangrijk worden. De NCTV informeerde de andere diensten echter niet. Die gingen daarmee gewoon door.

De oppositie spreekt van een chaos in de veiligheidsketen en is er niet gerust op dat Van der Steur die gaat oplossen. Ook de coalitie wil weten welke maatregelen hij precies in petto heeft.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");