Nieuws
498670
Nieuws

160.000 Volkswagen-diesels terug naar de dealer

LEUSDEN - In ons land moeten 160.000 dieselauto’s van het Volkswagen-concern terug naar de dealer om de software van het motormanagementsysteem te laten veranderen. Daarna zijn de sjoemelregels in de programmatuur verdwenen.

Dat heeft importeur Pon van Volkswagen, Audi, Skoda en Seat bekendgemaakt.

Bijtelling

Volgens het handelshuis hoeven leaserijders die momenteel een auto met de EA 189-motor hebben zich geen zorgen te maken over terugbetalen van bijtelling.

 

Lees ook: Het gezamenlijke Autovisie/DFT-dossier met alle artikelen over VW en Dieselgate

 

Het ministerie van Financiën heeft volgens een woordvoerder van de importeur laten weten dat daar geen sprake van zal zijn. Zakelijke rijders houden voor de volledige looptijd hun huidige bijtelling.

Opgeschort

In totaal staan er bij Pon nog 4100 nieuwe auto’s in voorraad met de nu omstreden geworden motor. Daarvan is de levering voorlopig opgeschorst. Volgens de importeur zijn dit vooral bestelwagens. Die mogen nog tot en met 2017 worden verkocht met een motor die voldoet aan de Euro5 emissie-eisen. Nieuwe personenauto’s moeten al een jaar eerder aan de Euro6-normen voldoen. Pon stelt dat vrijwel alle nieuwe personenauto’s met diesel die ze nu uitlevert al Euro6 zijn.