Nieuws/Binnenland
498691
Binnenland

"Limburgs bedreigd met uitsterven"

De Limburgse taal wordt door steeds minder mensen gesproken en daarom wordt de taal met uitsterven bedreigd, zo schrijven experts op Dichtbij.nl.

Verschillende organisaties die nauw betrokken zijn met de Limburgse taal, zoals de Universiteit Maastricht en het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap, waarschuwen in een nota voor de toekomst van de taal.

Volgens de organisaties wil weliswaar 75 procent van de Limburgers de taal behouden, maar steeds meer jonge mensen spreken liever Nederlands in plaats van Limburgs op school en het werk. Daarnaast levert het Limburgs flink in aan het Engels.

In een vurig pleidooi schrijven pleitbezorgers dat mensen die tweetalig opgevoegd zijn, en dus Nederlands én Limburgs spreken, juist profiteren van het spreken van meerdere talen. Zo zijn zij cognitief verder ontwikkeld dan hun ééntalige leeftijdsgenoten en kunnen ze beter hoofd- van bijzaken onderscheiden. Daarnaast leren de tweetaligen gemakkelijker een andere taal.

De voorvechters van de Limburgse taal vinden daarom dat men moet uitleggen waarom het Limburgs zo belangrijk is. Daarnaast pleiit men voor meer aandacht voor de Limburgse taal en cultuur in het onderwijs, en voor verspreiding van de Limburgse taal via muziek zoals Rowwen Hèze.