Nieuws
498693
Nieuws

Verlies Altice kost AEX dagwinst

Beleggers hielden dinsdagmiddag bij de slotbel een flinterdun verlies over aan een volatiele handelsdag. Herstel van consumentenvertrouwen in de VS won het niet van zorgen over herstel van de wereldeconomie. Beleggers dumpten aandelen met grote schulden, Altice leidde daarop de verliezers in de AEX. Delta Lloyd herstelde stevig.

De AEX-index sloot 0,1% lager op 412,11 punten. Na opening tikte de beursgraadmeter overigens een dieptepunt van 405 punten aan. De Midkap-index ging met 0,5% achteruit naar 606,18 punten.

Elders in Europa kregen verkopers eveneens de overhand. Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 0,1% en 0,3%, de FTSE 100 zakte 0,8% weg.

Lang profiteerden grondstoffenaandelen. ,,Dat herstel is opmerkelijk. Vooral grondstoffen wereldwijd veerden terug, kennelijk omdat beleggers aandelen als Glencore, ArcelorMittal en Aperam gisteren te ver teruggezet vonden'', aldus Christopher Ho van Mint Tower.

,,De grondstoffenmalaise heeft een relatie tot een Fed-rentebesluit: als commodities zo slecht gaan, gaat grote economieën wereldwijd. Dat vatten beleggers op als een signaal dat de Fed de rente in december waarschijnlijk niet zal verhogen'', aldus Ho aan het Damrak. Een rapport over het verbeterde economische vertrouwen in de eurozone gaf de markt steun.

Wall Street opende met lichte winst, de S&P500 noteerde 0,3% winst. Amerikaanse cijfers over het consumentenvertrouwen waren positief.

Vrees blijft in markt

De VIX-index, ook wel bibber-index genoemd vanwege de gemeten volatiliteit in de markt, stond op 27, een bovengemiddelde stand. Weken handelde die onder de 20. ,,Bij neergaande beurzen stijgt de VIX, zorgen over bedrijven die veel schulden hebben nemen toe", constateert een analist van alternatief handelsplatform TOM, dat zich sterk op volatiliteit in de markt richt. Om die reden werd bijvoorbeeld conglomeraat Altice in Nederland met 8% teruggezet. In reactie op die vrees in de markt gingen ook de high yield bedrijfsobligaties omlaag, constateert TOM. ,,Beleggers maken zich hier zorgen of bedrijven de beloofde rente wel kunnen betalen. Die vrees zal de komende tijd nog gaan meetellen."

Technisch analist Nico Bakker stelde dat het spel voor de AEX wordt gespeeld in de spannende 407 steunzone. ,,Als er vandaag een witte candle wordt geproduceerd boven afgerond 407, en dat ziet er wel naar uit, dan is bodemvorming op de dagkaart aannemelijk. Een opleving naar 425 is dan haalbaar, daarna komt 441 en 451 in beeld. Niet eerder dan boven 451 draait de korte termijn downtrend."

Bakker constateert dat bodemstampers actief zijn. ,,Als het steunscenario doorzet, impliceert dit op de weekchart een vervolg van het sprieterige bodemingsproces rond 402 als opmaat voor een significante rally naar 451 en 460."

Olie veert op

Bij de Nederlandse hoofdfondsen belandde Delta Lloyd met een plus van 4% bovenaan. Daarmee herstelde de verzekeraar licht van de ruime koershalvering sinds begin augustus. Branchegenoot Aegon verloor 0,5%. NN zakte 1,3%. SNS Securities begon het aandeel te volgen en meldde dat de verzekeraar een van de hoogste kapitaalbuffers onder Europese sectorgenoten heeft, en gaf een prijsdoel van €30 per aandeel af bij een advies 'accumulate'.

Staalgigant ArcelorMittal, die in de afgelopen vier maanden in koers halveerde, herstelde met 1,7%.

Geholpen door het herstel van de olieprijzen won Shell 1,5%. De Amerikaanse olieprijs herstelde zich met 1,1%, Brentolie noteerde 2,1% hoger bij $48,35.

TNT Express steeg 2%. Met €6,84 bleef de koers echter nog altijd 17% onder het bod van €8 van FedEx. Hieruit blijkt dat er in de markt grote twijfel bestaat of de overname doorgang vindt.

DSM steeg met 2,4%. BlackRock vergrootte zijn belang in het chemiebedrijf.

Ahold pakte er 1,8% bij, mede dankzij een adviesverhoging naar 'kopen' door het Franse effectenhuis Oddo.

Gemalto klom 0,7%. De Saudische Riyad Bank gaat zijn technologie gebruiken voor contactloze betalingspassen.

Altice zakte steeds verder weg en eindigde met 9,6% verlies. Analist Youri Sleutel wijst erop dat beleggers toenemende mate zorgen maken over de schuldenberg bij de Kabelmaatschappij. Hij constateert ook dat het aanvankelijke enthousiasme rond de geplande overname van Cablevision voor $17,5 miljard in scepsis is omgeslagen.

Heineken leverde 2,5% in.

Randstad zakte2%. Brancheorganisatie ABU meldde een toename van uitzendpersoneel over afgelopen weken.

Galapagos verkocht

Bij de middelgrote fondsen gingen de dienstverleners aan de oliesector aan kop, geholpen door het prijsherstel van het zwarte goud. Bodemonderzoeker Fugro won 2,5% en SBM Offshore kreeg er 1,4% bij. Aperam won 2,5%.

USG People pluste met 0,5%, mogelijk op het gunstige rapport over de toename van uitzendwerk.

Galapagos zakte 15,3%. Het biotechnologiebedrijf kreeg in de afgelopen paar dagen al harde klappen vanwege het niet doorgaan van een licentiedeal.

Smallcap Heijmans won 1,1%. De Britse vermogensbeheerder FMR heeft het belang in het bouwbedrijf afgebouwd van 8,1% naar 4,9%. Uitgever Brill stond bovenin met 2,3%.

Wilt u weten hoe professionele partijen in deze hectische tijden te werk gaan? Volg dan donderdagavond het gratis DFT Online Seminar.