Nieuws/Binnenland
498695
Binnenland

Inktspotprijs voor cartoonist Joep Bertrams

DEN HAAG - Cartoonist Joep Bertrams is dit jaar de winnaar van de Inktspotprijs, voor de beste politieke prent van het afgelopen jaar. Hij wint de prijs met zijn tekening 'Onsterfelijk', die hij 7 januari maakte na de bloedige aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. De jury maakte de winnaar dinsdag bekend in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

De prent van Bertrams toont een bebloede redacteur van Charlie Hebdo die is onthoofd door een moslimterrorist, maar desondanks nog steeds zijn tong naar de bebaarde man uitsteekt. "Een krachtig en indrukwekkend statement", oordeelde de jury. "Mooi en vakkundig uitgevoerd. Uiteindelijk overwint het vrije woord. Of beter nog in dit geval: het vrije potlood."

De tekening is gepubliceerd in verschillende binnenlandse en buitenlandse kranten en op talloze websites. Bertrams (1946) tekent onder meer voor de Groene Amsterdammer en enkele regionale kranten, waaronder De Limburger en de Leeuwarder Courant.

In totaal waren er 130 inzendingen voor de Inktspotprijs, van ruim dertig tekenaars. De onderwerpen varieerden van de streken van Poetin tot spraakmakende kwesties als Griekenland, de vluchtelingencrisis en Zwarte Piet. Veel aandacht ging uit naar Charlie Hebdo, volgens de organisatie Stichting Pers & Prent "prompt symbool van het vrije woord".