Nieuws/Buitenland
498724
Buitenland

Slowaaks dorp zegt nee tegen asielzoekers

GABCIKOVO - Het vijfduizend zielen tellende Slowaakse dorp Gabcikovo, dat op de grens tussen Slowakije en Hongarije ligt, heeft per referendum de opvang van asielzoekers in dorp afgewezen. Na de komst van tenminste 500 asielzoekers organiseerde een lokale politieke partij een referendum met een opkomst van bijna 60%, waarbij 97% van de stemmers tegenstemde.

Gabcikovo nam ten tijden van de Joegoslavische oorlog ook vluchtelingen op uit naburige land, maar dorpeling Zoltan Jakus vertelt aan de Washington Post dat deze vluchtelingen 'van andere etniciteit en een andere religie zijn,' wat volgens hem voor problemen gaat zorgen.

"We hebben niet eens een plek om voor moslims te bidden, ik weet niet eens of er een moskee is in de wijde omgeving." Momenteel zijn Gabcikovo en Slowakije vooral de bestemming van wanhopige vluchtelingen die Oostenrijk niet meer in kunnen. "We helpen ze met een asielaanvraag in Oostenrijk of Duitsland en sporen ze aan om snel Duits te leren, meer kun je toch niet echt doen?"  

 

Het is onwaarschijnlijk dat Gabcikovo daadwerkelijk de asielzoekers aan zich voorbij kan laten gaan: Slowakije is door de Europese Unie verplicht om tenminste 800 asielzoekers op te nemen, ondanks de felle protesten. "We hebben niets tegen asielzoekers, maar ik geloof dat ze hier gewoon niet op hun plek zijn," verzucht Jakus.