Nieuws
498736
Nieuws

Lees mee

Nicole kreeg een postnatale depressie

Nicole (29) zat niet op een roze wolk toen ze beviel van haar dochtertje Fay, integendeel. Ze kreeg een postnatale depressie:  “Ik cijferde mezelf volkomen weg.”

Het werd geconstateerd door een gynaecoloog. “Ik ging erheen voor lichamelijke klachten en ging naar huis met een afspraak bij de psychiater. Niet dat het de lichamelijke klachten verklaarde, nee daar was ik nog steeds mee bezig, maar er vielen haar wel een aantal dingen op waardoor ze me wilde doorsturen. Ik had er hele gemengde gevoelens bij, want ik was helemaal niet continu somber en als ik met mijn meisje was dan voelde ik me zelfs gelukkig. Maar na een gesprek met de psychiater besefte ik me wel dat ik inderdaad hulp nodig had.”

--Ook vaders krijgen postnatale depressie--

Wegcijferen

“Ik cijferde mezelf volkomen weg. Fay ging voor alles en na Fay kwam mijn man en na mijn man kwam de familie, de hond, het konijn, het huishouden. Alles behalve de dingen die ik had meegemaakt en waar ik nog steeds erg mee zat. Dat was nu dus eigenlijk de grootste stap die ik moest nemen. Mezelf niet wegcijferen, mijn gevoelens toelaten, bespreken met anderen waar ik mee zat. Alle gebeurtenissen op een rij zetten en alles een plaatsje geven.”

Open en eerlijk zijn

Ik ben in een hokje geplaatst door mijn postnatale depressie. En misschien, voor het eerst in mijn leven, ben ik er wel blij mee. Dat klinkt heel gek, want wat ik al vanaf het begin roep is dat ik me schaam voor het hokje. Dat ik wéér dat gevoel van falen heb. Dat ik het gevoel heb dat ik helemaal niet in dat hokje mág zitten. Daar heb ik geen recht op. En toch, toch ben ik er stiekem wel blij mee.

Het vertellen op mijn blog is ook een stap die ik wil nemen. Ik wil open en eerlijk zijn. Zoals ik dat tot nu toe altijd ben geweest. Want een kind krijgen is het mooiste wat er is, maar dat betekent niet altijd dat het leven uit één grote roze wolk bestaat.

Meer lezen over Nicole en haar situatie? Dan kan op haar blog Meisje Eigenwijsje.