Nieuws
498758
Nieuws

Nieuwe CEO Volkswagen: Matthias Müller

WOLFSBURG - Autoconcern Volkswagen heeft een nieuwe CEO aangesteld: de 62-jarige Matthias Müller, huidig Porsche-topman van Porsche AG. Müller volgt de woensdag opgestapte Martin Winterkorn op.

De raad van commissarissen heeft dat zojuist op het hoofdkantoor in Wolfsburg besloten. Müller behoudt tijdelijk zijn rol als topman van Porsche AG in Stuttgart tot Volkswagen een geschikte vervanger heeft gevonden. Per direct krijgt hij ook de titel Volkswagen AG CEO op zijn visitekaartje. “Müller kent het concern en kan daarom met onmiddelijke ingang in zijn nieuwe functie aan de slag”, zegt Berthold Huber, voorzitter van de raad van commissarissen.

Bernd Osterloh, een andere hooggeplaatste functionaris binnen Volkswagen, noemt Müller een échte teamplayer. “Hij werkt niet alleen maar in teamsverband en dat is wat Volkswagen op dit moment nodig heeft.” Müller laat in een reactie weten dat hij met de nodige urgentie het vertrouwen van het autoconcern wilt herstellen. “We zetten onze werkzaamheden met maximale transparatie voort”, zegt hij.

Over Müller

Müller werd op 9 juni 1953 geboren in Chemnitz en begon zijn carrière bij Volkswagen in 1978. Na verschillende functies bij Audi, Seat, Lamborghini en werd hij in 2007 aangesteld als productbaas van het Volkswagen-concern en kreeg hij ook een zetel in de raad van bestuur. Sinds 2010 is hij topman van Porsche AG. Het contract van Müller als CEO van de Volkswagen-groep loopt tot februari 2020. Over voormalige CEO Martin Winterkorn doet het autoconcern geen uitspraken, behalve dan dat hij woensdag opstapte naar aanleiding van de dieselgate affaire in de Verenigde Staten.

Andere wijzigingen

De Amerikaanse Volkswagen-baas Michael Horn (52) behoudt zijn functie als CEO. Hij krijgt veel steun van Amerikaanse dealers en mag daarom blijven. Wel wordt Prof. Dr. Winfried Vahland (58), huidig topman van Skoda, per 1 november aangesteld als bestuurslid van Volkswagen Noord-Amerika. Vahland wordt in zijn functie bij Skoda opgevolgd door Bernhard Maier (55). Christian Klingler (47), eveneens lid van de raad van commissarissen en marketingtopman, verlaat het Volkswagen concern maar dat heeft volgens het bedrijf niets te maken met recente gebeurtenissen.

Lees meer in Dossier Volkswagen: dieselgate