Nieuws/Binnenland
498778
Binnenland

Eelco de Boer mocht informatie niet doorspelen

Hans Alders spil in Prorail-rel

UTRECHT - De toenmalige financiële directeur van ProRail, Eelco de Boer, wilde in 2014 de onthutsende financiële gegevens van Prorail doorspelen aan staatsecretaris Mansveld van Infrastructuur, maar dat werd verboden door president-commissaris Hans Alders van Prorail.

De Boer besloot mede daarom om op te stappen. Dat zeggen betrouwbare bronnen binnen ProRail. Onder het bewind van De Boer werd een interne rapport gemaakt dat de financiële chaos bij de spoorbeheerder beschrijft. Sinds vanochtend is de rapportage te lezen op de website van Telegraaf.  

ProRail wil niet reageren. ,,Dit is iets voor de raad van commissarissen’’. Ook De Boer verwijst naar de commissarissen. Een bestuurder zei vorige week al tegen deze krant dat de raad van commissarissen de rapportage van De Boer veel te hard vond. ,,De tijdelijke financiële directeur die de rapportage  opstelde kwam uit het bedrijfsleven en hanteerde veel te strenge financiële normen voor een overheidsbedrijf. Ook wilde hij graag bij het ProRail blijven en dan is het nooit verkeerd te opperen dat een puinhoop is.’’

 

Interne documenten online

 De Tweede Kamer wilde de interne documenten die De Telegraaf al twee weken in bezit heeft inzien, maar staatssecretaris Mansveld en ProRail maakten maandag bekend dat ze dit niet gingen doen. De Telegraaf besloot daarop de rapportages op de eigen website te zetten.