Nieuws
498780
Nieuws

Ikea-meubilair te moeilijk voor robot

Onheilsprofeten gaan er van uit dat er heel wat banen verloren gaan door de dreigende robotinvasie. De toekomst zal uitwijzen hoe snel de ontwikkeling in robotland gaat. Vooralsnog moet je nog gewoon je eigen Ikea-spulletjes in elkaar zetten. Daar slagen de robots nog niet in, net als veel mensen trouwens….

Onderzoekers van de Nanyang Technological Universiteit in Singapore hebben de capaciteiten van een robot getest door deze een stoel van Ikea in elkaar te laten zetten. De robotarmen die in de test zijn gebruikt stellen in het dagelijks leven de Ikea pakketten samen.

Moderne robots zijn over het algemeen slechts goed in het doen van één ding, zoals het assembleren van een deel van een auto. Het inpakken van schroeven en planken, blijkt voor de mechanische armen dan ook eenvoudiger dan het in elkaar zetten van het meubel.

De armen die zijn uitgerust met twee grijpers, druksensoren en zes camera's slaagden er pas na heel wat rondes en flink wat programmeerwerk in om een houten plug in een opening te plaatsen. Juist de handeling die zelfs de meest onhandige Ikea-knutselaar nog wel voor elkaar krijgt.