Nieuws/Binnenland
498788
Binnenland

Zorgen bezuinigingsplan rechtbanken niet weg

DEN HAAG - Tegenstanders van bezuinigingen op rechtbanken juichen toe dat de plannen voorlopig zijn uitgesteld. "Maar onze zorgen zijn niet weg", zegt Rosa Jansen, sinds dinsdag de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR).

Deze beroepsvereniging van rechters en officieren van justitie is opgelucht dat de Raad voor de Rechtspraak, het bestuursorgaan van de rechtsprekende instanties, heeft geluisterd naar het massale protest. Het oorspronkelijke plan voorziet in het verkleinen van het aantal taken bij zeven rechtbanken in Assen, Almelo, Alkmaar, Lelystad, Dordrecht, Zutphen en Maastricht. Op verzoek van de Tweede Kamer worden voorlopig geen onomkeerbare stappen gezet, aldus de Raad voor de Rechtspraak.

NVvR-voorzitter Jansen vindt dat eerst goed moet worden onderzocht wat de bezuinigingsplannen voor uitwerking hebben. "Tot dat moment: niet losjes sleutelen aan de rechtspraak", aldus Jansen.

Burgemeester Arnold Gerritsen van Zutphen zegt in een reactie dat het "voor de rechtspraak en de regio's heel verstandig zou zijn als uitstel leidt tot afstel". Volgens Gerritsen houdt de Raad voor de Rechtspraak vast "aan een plan dat rammelt, niet gedegen onderbouwd is en uiteindelijk leidt tot onvolwaardige rechtbanken". Hij is blij dat de minister en de Tweede Kamer nu aan zet zijn.

Zijn collega Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, waar eveneens een van de getroffen rechtbanken is gevestigd, zegt het uitstel van de bezuinigingen te hebben verwacht. Zij pleit voor het behoud van een volwaardige rechtbank in Maastricht. Penn-te Strake zegt daarvoor bij de Tweede Kamer te blijven ijveren.