Nieuws
498804
Nieuws

Schoonmakers in de rij voor omscholing

UTRECHT - Schoonmakers staan in de rij voor het speciale scholingsfonds dat CNV eerder dit jaar lanceerde. Volgens de vakbond starten de eerste 24 cursisten binnenkort met een opleiding of cursus waarmee ze uiteindelijk hopen buiten de sector aan de slag te kunnen. Daarnaast staan nog tientallen schoonmakers op een wachtlijst.

"Een heel nieuw perspectief op de arbeidsmarkt die past in de huidige tijd", zo typeert initiatiefnemer Jan Kampherbeek van CNV het fonds van 250.000 euro. Het opleidingsfonds is mogelijk dankzij een afspraak in de cao. Binnen twee weken hadden ruim zeventig belangstellende CNV-leden zich aangemeld.

Het fonds is bedoeld voor CNV-leden die werkzaam zijn in de schoonmaaksector. Daarnaast is ook sectorbreed een bedrag van 100.000 euro beschikbaar voor soortgelijke doeleinden.

Uniek aan het fonds is volgens de bond dat de opleidingen die worden gevolgd als doel hebben om werknemers buiten de sector aan de slag te laten gaan. "Veel schoonmakers doen het werk al jaren en zitten in een vicieuze cirkel", legt Kampherbeek uit. "Ze zouden graag iets anders doen, maar daar heb je vaak een opleiding voor nodig. Dat kost tijd en geld. En waar halen ze dat vandaan?"

CNV sluit niet uit dat in de toekomst een dergelijk scholingsfonds ook in andere sectoren wordt geïntroduceerd.