Nieuws/Binnenland
498812
Binnenland

Ouderen slaan tandartsbezoek vaak over

Minder dan 40 procent van de 80-plussers bezocht in 2014 een tandarts. In de leeftijdscategorie 70 tot 80 jaar is dit amper 60 procent. Zorgelijk, vindt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Om het belang van een gezonde mond voor ouderen te onderstrepen houden tandartsen in heel Nederland daarom vrijdag 2 oktober open huis.

Meer dan 100 mondzorgpraktijken verspreid over heel Nederland doen mee aan deze actie op Nationale Ouderendag. De ene praktijk geeft poetsles, de andere voert mondcontroles uit bij oudere patiënten en weer andere mondzorgpraktijken geven voorlichting.

'Prettiger leven'

Het aantal ouderen in Nederland groeit, in 2014 waren er 2,9 miljoen 65-plussers. Die ouderen hebben steeds vaker hun eigen gebit nog, bij ongeveer de helft van de 75-plussers is dit het geval. Ze hebben dan wel al vaak de nodige behandelingen ondergaan. Een regelmatig bezoek is daarom ook nodig.

"Ouderen die op controle blijven komen, hebben betere gebitten die het leven van ouderen prettiger maken", zegt Aad van der Helm, voorzitter van de KNMT. "Ze zijn pijnvrij en kunnen daardoor goed blijven eten, wat essentieel is voor iemands algemene gezondheid. Daarnaast zien ze er verzorgder uit, wat bijdraagt aan het behoud van sociale contacten."