Nieuws/Binnenland
498818
Binnenland

'Drugsverbod buitenlander geen discriminatie'

DEN HAAG - Buitenlandse klanten van coffeeshops worden terecht geweerd als kopers van softdrugs. Het verbod op de drugsverkoop aan niet in Nederland wonende klanten is niet in strijd met Europese discriminatiewetgeving, oordeelt de Hoge Raad dinsdag in een arrest over een zaak in Maastricht.

De Hoge Raad zegt dat het vonnis past in een eerdere uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie uit 2010. Daarin wordt het verkoopverbod als maatregel genoemd tegen drugstoerisme. Lidstaten mogen passende maatregelen nemen tegen inwoners uit andere lidstaten die van het gedoogbeleid willen profiteren, aldus de Hoge Raad.

Het hoogste rechtscollege bekrachtigt daarmee de juistheid van de vervolging van een portier van een coffeeshop in Maastricht. Hij werd bestraft voor het medeplegen van illegale verkoop van softdrugs aan niet in Nederland wonende klanten. Het coffeeshopbeleid wordt volgens de Hoge Raad weliswaar niet in alle Nederlandse gemeenten op dezelfde wijze gehandhaafd, maar dat leidt volgens het arrest niet tot willekeur.

Het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Maastricht mochten op deze wijze optreden tegen drugstoerisme, aldus de Hoge Raad. De zaak wordt wel voor nader onderzoek terugverwezen naar het gerechtshof in Den Bosch.