Nieuws/Binnenland
498835
Binnenland

Menig slachtoffer belandt in circuit van psychologen en psychiaters

Half miljoen Nederlanders gepest op werkvloer

Ruim een half miljoen Nederlanders is slachtoffer van regelmatige pesterijen op de werkvloer, 80.000 van hen worden zelfs structureel gesard en gejend door één of meerdere collega’s.

Dit blijkt uit berekeningen van de Leidse psycholoog dr. Bart Verkuil, docent bij de Universiteit van Leiden. Verkuil, tevens klinisch psycholoog bij Zorg van de Zaak, stelt dat gepest worden op het werk een belangrijke voorspeller is van depressie en angsten. ,,Het is een voorspeller die net zo sterk is als andere voorspellers voor depressie, zoals overgewicht, gebrek aan beweging, slaapgebrek, verliezen van je baan of echtscheiding.”

'Meer aandacht'

Verkuil bestudeerde 65 (ook internationale) studies over pesten in relatie tot de mentale gezondheid van slachtoffers. Bij deze studies waren 170.000 personen betrokken, die veelal het mikpunt waren van vilein plagende collega’s.

Menig slachtoffer komt na een door dit alles veroorzaakte ziekteperiode in het circuit van psychologen en psychiaters terecht. Zeker als de pestproblematiek door de werkgever niet goed wordt aangepakt en een veilige werkomgeving ontbreekt, dan liggen depressies bij werknemers op de loer.

Volgens Verkuil is het hoog tijd dat de wetenschap ook onderzoek doet naar pesten op de werkvloer om zo meer veilige werkomgevingen te kunnen creëren en depressies tegen te gaan. ,,Voor de aanpak van pesten op school is er al langer wetenschappelijke interesse, maar ook pesten op de werkvloer verdient meer aandacht.”

Het wordt tijd dat wetenschappers, bedrijven en hulpverleningsinstanties de handen ineen slaan om tot een effectieve, onderbouwde aanpak van pesten te komen, vindt Verkuil.