Nieuws

’Trump is juist een kans’

Prins Constantijn en prinses Laurentien geflankeerd door AmCham-president Wouter Paardekooper en zijn vrouw Sabine.
1 / 6

Prins Constantijn en prinses Laurentien geflankeerd door AmCham-president Wouter Paardekooper en zijn vrouw Sabine.

menzo willems

Goochelaar Hans Klok hield de genodigden op het 55ste galadiner van de American Chamber of Commerce in the Netherlands (AmCham) in zijn greep maar zonder aanwezig te zijn deed de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump hetzelfde.

Prins Constantijn en prinses Laurentien geflankeerd door AmCham-president Wouter Paardekooper en zijn vrouw Sabine.
1 / 6

Prins Constantijn en prinses Laurentien geflankeerd door AmCham-president Wouter Paardekooper en zijn vrouw Sabine.

menzo willems

Veel gesprekken gingen over wat Trumps beleid met mogelijke tariefmuren zou betekenen voor de handelsrelaties met Nederland. „We moeten geen belangrijke veranderingen in onze bilaterale economische relaties verwachten”, zei de Amerikaanse zaakgelastigde Shawn Crowley in zijn speech in het Scheveningse Kurhaus. „Beide landen profiteren van ons partnerschap. Nederland is de derde grootste investeerder in de VS. Volgens de Nederlandse regering heeft dat bijgedragen aan 700.000 Amerikaanse banen. De VS waarderen deze bijdrage zeer.”

Joost van Roost, directeur van ExxonMobil Benelux, vond het nog te vroeg om te oordelen. Maar hij zei wel: „Nederland heeft altijd goede relaties gehad met de VS. Of er nou een linkse of rechtse president zat.” Hij vertelde dat zijn bedrijf net bezig is met een grote expansie van de raffinaderijen in Rotterdam en Antwerpen. Een miljardenoperatie.

President Wouter Paardekoper van de AmCham, de Amerikaanse Kamer van Koophandel, onderstreepte in zijn toespraak dat er weliswaar onzekerheid is, niet alleen over het beleid van Trump maar ook door Brexit, immigratie en populisme, maar dat er ook reden is voor optimisme: „We hebben te maken met een sterk economisch herstel en er is geen zicht op een nieuwe recessie.” Tijdens het gesprek aan tafel erkende hij echter dat als Trump zou komen met hoge importtarieven hij dat niet goed zou vinden. „Wij zijn voor vrijhandel.” Hans Scholten, commercieel directeur bij advocatenkantoor Greenberg Traurig, was onverbloemd positief over Trump: „Die man is een zakenman, we moeten in hem geen bedreiging zien maar juist een kans.”

Oud-eurocommissaris Neelie Kroes hoopte dat als president Trump een goede relatie met de Russische president Vladimir Poetin zou kunnen opbouwen zij gezamenlijk voor een oplossing van het bloedige conflict in Syrië zouden kunnen zorgen. Ze vertelde dat ze druk is met haar werk in onder meer de board of directors van softwarebedrijf Salesforce.

Eregasten op de feestelijke avond waren prins Constantijn en prinses Laurentien. „Als Hans Klok ons maar niet laat verdwijnen”, grapte de prins in de gang voordat zij onder applaus de volle zaal betraden. Constantijn vertelde dat hij in zijn hoedanigheid van Startup Gezant net terug was uit de VS waar hij met Nederlandse bedrijven en startups op bezoek was geweest op een electronikabeurs in Las Vegas en in Silicon Valley.

Directeur Nederland van Coca-Cola Jaap Wassink had directielid van Bavaria Peer Swinkels aan zijn tafel uitgenodigd. Wassink meldde dat vooral Coca-Cola Zero in Nederland loopt als een trein. Peer Swinkels liet weten dat hij zeer geïnteresseerd is in de VS. „We hebben daar de bierimporteur Latis overgenomen”, zei hij.

Aan de tafel van managing director Rutger van Nouhuijs van ABNAmro, waaraan ook VVD-politicus Onno Hoes en producent Albert Verlinde zich samen uitstekend amuseerden, hing een uitgelaten sfeer. De handjes gingen zelfs de lucht in toen zangeres Shirma Rouse de klassieker ’You’ve got a friend’ inzette.

Zaakgelastigde Shawn Crowley vertelde dat een nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Den Haag nog wel even op zich laat wachten: „Er moeten 5000 mensen worden overgeplaatst”, dus dat duurt wel even.”