Nieuws/Buitenland
498853
Buitenland

Man doorbreekt beveiling paus op luchthaven JFK

NEW YORK - De Amerikaanse ex-brandweerman Chris Cannella (39) heeft zaterdagmorgen met succes de beveiliging rondom paus Francis doorbroken, zo schrijft de rechtbank van New York. Volgens documenten die de rechtbank heeft vrijgegeven, reed Cannella mee in een autocolonne richting het vliegtuig van de paus, en bij een doorzoeking van zijn auto vond de politie een mes, kogels en marihuana in de achterbak.

De Amerikaanse Secret Service schrijft dat Cannella zijn oude brandweer ID-kaart gebruikte om binnen te komen op de luchthaven JFK. Canella zit inmiddels op dwang van de rechtbank vast tot tenminste 13 oktober, wanneer zijn volgende proces is. De rechter heeft een half miljoen dollar borg geëist voor de voorlopige vrijlating van Cannella, zo schrijven Amerikaanse media.

Cannella's advocaat, Scott Bookstein, noemt de situatie echter een vergissing. "Cannella is een echte family man, en had geen plannen om de paus iets aan te doen." Tegen FoxNews zei Bookstein dat Cannella waarschijnlijk dichtbij de paus wilde komen 'om zijn zegening te krijgen' omdat Cannella recent zijn nicht verloor aan kanker.

Advocaat Bookstein zegt er alles aan te gaan doen om zijn client uit hechtenis te halen, omdat hij meent dat zijn cliënt geen gevaar is voor de maatschappij.

De paus was niet in of nabij het vliegtuig op het moment dat Cannella dat was, de autocolonne was bedoeld voor andere VIPs van de VN op de luchthaven.