Nieuws
498859
Nieuws

Mode

Taminiau ontwerpt collectie voor wereldse vrouwen

AMSTERDAM - Jan Taminiau showde zijn nieuwe haute couturecollectie niet in Milaan of Parijs waar de modeweken achtereenvolgens aan de gang zijn. Maar gewoon in Amsterdam.

"De januari collectie wil ik nog wel in Parijs presenteren", zei Jan na de show die in het atelier van kunstenares Trudy Derksen werd gehouden. "Maar misschien kies ik wel een andere plek, er zijn verschillende opties," vervolgde de ontwerper. "Mijn vrouw is werelds. Er waren vier klanten speciaal voor de show uit Spanje overgekomen. Vrouwen van nu kopen overal in de wereld."

Dat vormde de insteek van zijn herfst/wintercollectie. "Ik had een vrouw in gedachten die in twee werelden leeft. Aan de ene kant heeft ze formele verplichtingen waar ze wordt geacht om in een avondjurk te verschijnen, terwijl ze overdag continu bezig en onderweg is."

Het verklaarde waarom Jan voor zijn doen meer jassen en broeken in getemperde kleuren als legergroen en marineblauw liet zien. Voor overdag presenteerde hij een stoer en elegant broekpak met wijde pijpen en goudkleurige strepen tot een nauwsluitende leren broek met een handgeborduurde top en een loden jas met kristallen.

Maar echt imponeren deed Jan met zijn avondstukken. Veel 'oh's en 'ah's' kreeg een roomwitte robe met een wijde rok met frou frou en een lijfje met handgeborduurde en beschilderde bloemen. Dat kwam deels doordat de genodigden in het lijfje de Prinsjesdagjurk herkenden die Jan voor koningin Máxima heeft ontworpen. Daarnaast was het een beeldschone robe.