Nieuws
498900
Nieuws

Amnesty International bezet NFF voor Oleg Sentsov

Amnesty International gaat op het Nederlands Film Festival in Utrecht actievoeren voor de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov.

De mensenrechtenorganisatie gaat de komende dagen proberen op het filmevenement zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor een petitie tegen het gevangen zetten van Sentsov na een 'showproces'.

De regisseur, die twee jaar geleden nog te gast was op het Filmfestival Rotterdam, werd eind vorige maand in Rusland veroordeeld tot twintig jaar celstraf omdat hij kritiek had geuit op de Russische bezetting van de Krim. De mensenrechtenorganisatie wil met de petitie eisen dat Sentsov een eerlijk proces krijgt. Zowel de regisseur als een getuige liet tijdens het proces weten te zijn gemarteld.

Sentsov werd ruim een jaar geleden gearresteerd. Sindsdien zit hij vast. Tijdens het proces klaagde de Russische Federatie de filmmaker aan voor 'de voorbereiding van terroristische aanvallen'. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten hebben de arrestatie van de regisseur al meerdere malen zwaar veroordeeld.

Aankaarten

Meer dan duizend filmmakers hebben Rusland gevraagd om de vrijlating van hun collega. De brief is ook ondertekend door prominente Nederlandse kunstenaars, zoals actrice Willeke van Ammelrooy, regisseur Alex van Warmerdam en producent Marc van Warmerdam. De European Film Academy roept regisseurs op de zaak niet in de vergetelheid te laten raken en de zaak aan te kaarten in elk interview of openbaar optreden dat ze hebben.

Eerder deze maand vroeg de Oekraïense president Petro Porosjenko weer aandacht voor de zaak door een T-shirt met daarop een portret van Sentsov te overhandigen aan zanger Elton John tijdens diens bezoek aan Kiev.