Nieuws/Binnenland
498905
Binnenland

Kort geding om chemische lozingen in Maas

MAASTRICHT - Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) heeft een kort geding aangespannen tegen het waterschap Roer- en Overmaas in verband met gedoogde lozingen van pyrazolen in de Maas. WML wil dat er minder van de chemische stof vanaf industrieterrein Chemelot in Geleen in de Maas terechtkomen zodat er weer drinkwater kan worden gewonnen uit de rivier, zei een woordvoerder dinsdag.

Het waterschap legde in september aan Chemelot een maximumnorm op voor lozingen van pyrazolen voor een halfjaar. Maar WML wil halvering van die norm en een kortere looptijd afdwingen voor de rechter. Dit omdat te weinig bekend is over de gezondheidsrisico's van deze stof.

Sinds de vervuiling begin juli werd geconstateerd, haalt WML geen drinkwater meer uit de Maas. Het bedrijf schakelde over op een noodvoorziening met grondwaterwinning.

WML heeft net als de twee andere bedrijven die drinkwater uit de Maas halen, Dunea en Evides, bij het waterschap bezwaar aangetekend tegen het tijdelijke gedoogbesluit. Maar deze procedure neemt maanden in beslag en dat duurt WML naar eigen zeggen te lang.

Medio september dreigde het waterschap met het opleggen van een dwangsom tegen het bedrijf Sitech op Chemelot als de lozingen niet verminderden tot maximaal 60 microgram per liter gemiddeld. Volgens een woordvoerder van het schap heeft Sitech zich sindsdien aan die tijdelijke maximumnorm gehouden.

De woordvoerder zei verder dat het schap zich houdt aan de richtlijnen van de minister. Het waterschap ziet de rechtszaak dan ook met vertrouwen tegemoet, aldus deze woordvoerder.