Nieuws/Binnenland
498906
Binnenland

ANBO-afdelingen willen schorsing directeur

OEGSTGEEST - Afdelingen van de ouderenbond ANBO uit Zuid-Holland willen dat de raad van toezicht directeur Liane den Haan schorst. Aanleiding vormen de maatregelen die zij vorige week afkondigde vanwege de "financiële chaos" bij de bond. Daarbij werden de rekeningen van alle bijna vierhonderd lokale afdelingen geblokkeerd.

De acht afdelingsvoorzitters van het rayon Zuid-Holland Noord zeggen dat ook de ledenbestanden ontoegankelijk zijn gemaakt en dat ze via de eigen website hun leden niet meer kunnen bereiken. Zij zien het als een nieuwe stap van de top om "de lokale verankering los te laten".

Volgens directeur Den Haan namen lokale bestuurders het de afgelopen jaren niet altijd even nauw met financiële interne verantwoording en is de afgelopen jaren bij diverse fraudegevallen 200.000 euro verdwenen. Daarnaast zijn rekeningen buiten het zicht van ANBO geopend en bijvoorbeeld stichtingen opgericht.

Het rayon erkent dat fraude schandelijk is, maar vindt dat nu alle bestuurders het etiket plunderaars opgespeld hebben gekregen en dat Den Haan zou moeten vertrekken wegens "onbehoorlijk bestuur".

De bestuurders voeren bovendien aan dat nogal wat afdelingen van hun gemeente subsidie krijgen die speciaal voor lokale activiteiten is bedoeld. Voorzitter Ton Kohlbeck van de afdeling Oegstgeest zegt dat meer afdelingsvrijwilligers in het land ontevreden zijn.

De ANBO laat weten dat de raad van toezicht op de hoogte was van de stap van de directie van vorige week. "Wij begrijpen dat afdelingen boos zijn, maar activiteiten gaan gewoon door en verplichtingen worden nagekomen, maar dat gebeurt niet meer via lokale rekeningen. De meeste van onze vrijwilligers zijn natuurlijk te goeder trouw." ANBO garandeert dat ook subsidies op de juiste manier worden besteed.

Volgens een woordvoerster zit de bond in een organisatieverandering. "We gaan door met wat plaatselijk goed gaat, maar willen lokaal juist meer activiteiten. Veel leden zijn nu niet lokaal actief, maar lid om ledenvoordeel en beleidsbeïnvloeding. Wij willen hen helpen zich lokaal te organiseren en invloed uit te oefenen."