Nieuws/Binnenland
498914
Binnenland

Dierenarts bedreigd

Zwanendrifters werken weer bij waterschap

Stolwijk - Drie omstreden muskusrattenbeheerders zijn weer aan het werk bij hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Dat heeft een woordvoerder van het schap dinsdag gezegd.

Het schap zette het drietal in juli van dit jaar op non-actief, omdat ze zich in diensttijd beziggehouden zouden hebben met zwanendriften, het kortwieken van jonge zwanen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat ze dat niet onder werktijd hebben gedaan. Ook hebben ze geen materiaal van het schap gebruikt om op zwanen te jagen. De drie mannen zijn volgens het schap gestopt met het bekritiseerde zwanendriften. Dat was een voorwaarde om weer te mogen werken, aangezien HDSR zwanendriften niet verenigbaar vindt met een functie bij het schap.

De bedrijfsrechercheurs hebben onder andere gesproken met dierenarts Saskia van Rooy, die zwanendriften al jaren aan de kaak stelt. De zwanendrifters, alledrie lid van de familie Oostveen uit Nieuwerbrug, eisen woensdag in een kort geding dat Van Rooy het zwijgen wordt opgelegd.

De dierenarts vertelt vandaag in De Telegraaf dat ze bedreigd werd door de zwanendrifters. Ze kijkt altijd over haar schouder, kreeg een tijdje politiebewaking en vreesde één keer zelfs voor haar leven. Maar tot nu toe is het voor Van Rooy uit Stolwijk nog geen reden geweest om haar strijd tegen het volgens haar gruwelijke zwanendriften te staken.

Haar advocaat Sébas Diekstra zegt dat het er alle schijn van heeft dat de familie deze civiele procedure gebruikt om het strafproces tegen de familie Oostveen, dat over enkele maanden dient, te beïnvloeden.

Er zijn in Nederland twee families die aan zwanendriften doen. Justitie gaat leden van beide families vervolgen voor dierenmishandeling.

Lees meer:'Je kunt het vergelijken met zonder verdoving tanden trekken bij een mens.'