Nieuws
498923
Nieuws

De eerste N van Hyundai, op de i30

NÜRBURG - Hyundai heeft niet voor niets in 2013 een testcentrum aan de beroemde Nordschleife in het Duitse Nürburg geopend. In de toekomst zullen alle nieuwe modellen van de Koreaanse autobouwer op het beruchte oude circuit uitvoerig worden getest. De fabrikant beproeft er momenteel de volgende generatie i30, inclusief de N-uitvoering.

De techneuten van Hyundai zijn in de laatste twaalf maanden van de ontwikkelingsperiode aanbeland, want eind 2016 moet de nieuwe i30, de derde generatie alweer, in de showroom verschijnen. De autobouwer trekt voor het model de designlijn door die het met de Tucson heeft ingezet. De i30 zelf behoudt het bekende recept en dat betekent dat er drie smaken komen, een driedeurs coupé, vijfdeurs hatchback en een stationcar.

Golf GTI

Hyundai acht dit maal de tijd rijp om een stap verder te gaan dan het tot op heden deed. Waar de fabrikant zich tot op heden alleen richtte op de Volkswagen Golf, worden dit maal ook plannen gesmeed om de Volkswagen Golf GTI aan te vallen. Daartoe ontwikkelt de autobouwer de i30 N. De letter werd eerder deze maand gepresenteerd op de IAA-autoshow in Frankfurt, waar een studiemodel van een virtuele racewagen en de nieuwe rally-auto van Hyundai Motorsport werden onthuld onder het sportieve label N.

Turbomotor

De i30 zal zo goed als zeker het eerste model binnen de Hyundai-familie worden waarvan een N-uitmonstering verschijnt. De specificaties van het topmodel zijn nog niet bekend. Eerder verklapte een hooggeplaatste functionaris van Hyundai aan Autovisie dat de N-reeks over een 1,6 liter viercilinder met turbo zal beschikken, waarvan het vermogen boven de 200 pk zal komen te liggen. Er zou sprake zijn van minimaal 220 pk.

Aangekleed

De designafdeling verpakt de geblazen vierpitter in een extra aangeklede koetswerk met de nodige spoiler op en onder de auto en dikkere wielen. Een sportonderstel en een front met een eigen identiteit ten opzichte van de reguliere types zorgen voor de finishing touch.

 

Hyundai zal de i30 N in 2017 op de markt brengen. De standaardversies komen al eind 2016.