Nieuws
498924
Nieuws

Dress Red Day

'Veel mannelijke collega's nemen hartklachten niet serieus'

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer een onder de vrouwen in Nederland. Vandaag op Dress Red Day, wordt vrouwen gevraagd om rood te dragen om zo aandacht te trekken voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Janneke Wittekoek (cardiologe), Ellen Hoog, (hockeyer) en Danie Bless (styliste) vertellen wat hen aan het hart gaat.

--

Het verschil tussen het mannen- en vrouwenhart

--

Janneke Wittekoek, cardiologe

"Hartklachten worden door veel mannelijke collega’s nog steeds niet serieus genomen als er geen sprake is van een dichtgeslibde kransslagader. Dat stoort me. Pijn op de borst bij vrouwen is een veelvoorkomend probleem. Sommige vrouwen zijn vijf jaar aan het leuren bij dokters met hun klachten. Hun problemen worden vaak gelinkt aan de overgang. Ik zeg vaak: 'Het vrouwenhart is begeerd maar miskend'. Ik zou het liefst 365 dagen aandacht vragen voor het vrouwenhart. We moeten hart- en vaatziekten voorkomen. Mijn motto is weet je risicofactoren en ken je getallen en daar zou ik, als ik kon, een bewustwordingscampagne van willen maken."

Ellen Hoog, Hockeyster

"Als mijn hart niet gezond is, kan ik niet meer doen waar ik zoveel van houd. Daarom vind ik Dress Red Day heel belangrijk en zet ik mij hiervoor in. Zelf heb ik niet veel rode kleren maar ik doe wel mijn rode schoenen aan en ik heb natuurlijk gedoneerd aan de hartstichting. Verder zal ik die dag proberen gesprekken te voeren over hart- en vaatziekten en zal ik op mijn social media er over praten. Want ik denk dat mensen hier nog te weinig van af weten. Als ik een reclamespotje zou mogen maken zou ik iets doen met hockey. Dat iedereen in mijn team rode kleren draagt en dat iemand aan de kant zit die niet mee kan doen door hartproblemen. Zo kan ik dan duidelijk maken hoe belangrijk je hart is."

--

Voeding voor een gezond hart

--

Danie Bless, styliste

"Er zijn helaas heel veel goede doelen nodig in deze wereld. Alleen het ene doel heeft meer bekendheid dan de ander. En daarom wil ik mij graag inzetten voor Dress Red Day, omdat ik vind dat dit nog niet bekend genoeg is. Ik vraag aandacht door natuurlijk ook in het rood gekleed te gaan op 29 september. Ik heb ook een radiocommercial ingesproken, een filmpje gemaakt, sta op de site van de hartstichting met een interview en ik geef aan mijn klanten een armbandje mee met een rood hartje eraan. Ik zou willen dat alle vrouwen zich zouden laten nakijken bij de dokter op dit probleem. Ook zou ik iedereen laten leren hoe je moet reanimeren en hoe je bewuster moet leven, want zo kun je hart- en vaatziekten voorkomen."

Feiten hart- en vaatziekten bij vrouwen

  • 440 vrouwen worden dagelijks opgenomen met hart- en vaatziekten
  • 33% van de vrouwen overlijdt aan hart- vaatziekten
  • Dat zijn 57 vrouwen per dag
  • Meer vrouwen dan mannen overlijden aan hart- en vaatziekten.
  • Hart- en vaatonderzoek is tot nu toe vooral uitgevoerd bij mannen.
  • Hartklachten worden door vrouwen vaak verward met stress en overgangsklachten.
  • De signalen van hartklachten zijn bij vrouwen anders dan bij mannen.

--

Wat je nog niet wist over hartkwalen

--

Praat mee

Ben jij je bewust van je hart? Praat met ons mee!