Nieuws
498980
Nieuws

Praat mee

Stroom kindbruidjes uit Syrië onderweg naar Nederland

Zo’n twintig meisjes die in Syrië zijn uitgehuwelijkt en getrouwd, zijn onderweg naar Ter Apel om te worden herenigd met hun echtgenoten. Onder de meisjes zitten kinderen van 13, 14 en 15 jaar oud.

Zo wordt een meisje van 15 dan herenigd met haar man van 38 jaar, meldt RTV Noord.

Afgelopen jaar hebben 34 uitgehuwelijkte meisjes asiel aangevraagd in Nederland, volgens cijfers van de IND. Inmiddels zijn negen van deze groep meerderjarig.

Verdriedubbeld

Het aantal kindbruiden dat Nederland binnenkomt, is verdriedubbeld in vergelijking met vorig jaar. Dat schat Ineke van Winden van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). Ze benadrukt dat het gaat om onbevestigde cijfers, omdat het aantal nog niet goed geregistreerd wordt, maar volgens Van Winden is dit cijfer "niet irreëel".

Het zou gaan om ongeveer drie kindbruiden per week, allemaal uit het Midden-Oosten. Dat zegt Van Winden naar aanleiding van berichtgeving van RTV Noord.

"De problematiek van kindbruiden is groot. Het zijn meisjes die vaak al getraumatiseerd zijn door de burgeroorlog in hun land van herkomst. Ze hebben een tijd in vluchtelingenkampen geleefd in de regio en worden dan weggerukt van hun familie om te trouwen met een oudere man. Dat kan niet anders dan extra traumatiserend zijn", zegt Van Winden.

Nederlandse overheid

Richart Joling, fractievoorzitter van de PvdA in Vlagtwedde: "Als overheid staan wij dus toe dat deze meisjes seksueel misbruikt worden. Ik vind dat zeer verwerpelijk en ernstig’. Volgens Joling arriveren er nu ongeveer drie kindbruidjes per week in Ter Apel. ‘Ik heb begrepen dat de medewerkers van het COA niet zo goed weten wat ze met de situatie aan moeten. Duidelijk beleid ontbreekt".

Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA): "We kunnen niet wegkijken terwijl deze jonge meisjes gevangen zitten in een gedwongen huwelijk. In de nieuwe wet wordt al geregeld dat Nederland dergelijke huwelijken niet langer accepteert, maar in de tussentijd kunnen we niet wegkijken. Deze meisjes moeten beschermd worden".

Woensdag debatteert de Kamer over het asielbeleid.

Veel reacties

VROUW-columniste Daphne Deckers plaatste een bericht over de uitgehuwelijkte meisjes op Facebook en werd bedolven onder reacties.

Zo zegt Arianne:  "En dat moeten wij allemaal maar heel gewoon vinden en accepteren?"

Lydia: "Echt ongelofelijk, dat dit mogelijk is in Nederland, te gek voor woorden!"

Joske: "Ik word hier zo verdrietig van."

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk')); 

Syrië

Officieel mogen meisjes in Syrië trouwen als ze 16 jaar zijn. Religieuze leiders denken daar anders over. Zij vinden het goed als meisjes op hun dertiende al in het huwelijk treden.

Wat vind jij van de hereniging van kindbruidjes met hun echtgenoot in Nederland? Praat mee!