Nieuws/Binnenland
498993
Binnenland

EXCLUSIEF: Kamer heeft nu toch gewenste inzage

Pikante documenten ProRail online

Den Haag - De Telegraaf heeft exclusief de pikante documenten over ProRail in handen en deze zijn nu voor iedereen digitaal in te zien (zie PDF). De Tweede Kamer wilde de documenten ook hebben, maar staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) en ProRail maakten maandag bekend dat ze geen gehoor geven aan dit verzoek. De Telegraaf had eerder al inzage en maakt de rapportages nu wel openbaar.

De twee bewuste documenten schetsten een onthutsend beeld over de spoorbeheerder. Zo werken financiële medewerkers van ProRail ’onnauwkeurig en inconsistent’. Ook zitten er ’hiaten’ in de financiële administratie. Er kan zelfs niet worden uitgesloten dat er sprake is van fraude, zo wordt gemeld.

Deze krant bracht de bevindingen een dikke week geleden naar buiten. De Tweede Kamer reageerde geschokt en eiste via staatssecretaris Mansveld inzage in de rapportages. In een brief liet president-commissaris Hans Alders van ProRail gisteren weten dat de Kamer daar wat hem betreft naar kan fluiten. De partijgenoot van Mansveld erkent weliswaar dat er nog verbeteringen moeten worden doorgevoerd bij ProRail, maar stelt dat er in de publiciteit ’een volkomen overtrokken en onjuist beeld’ is geschetst van de huidige situatie. De Kamer kan nu controleren of dat inderdaad zo is, of dat de vork misschien toch anders in de steel zit.

Tegenvallers

Mansveld ligt in de Tweede Kamer onder vuur. Dinsdag moet ze tijdens een debat over ProRail vechten voor haar politieke leven. Naast de onthullingen over de belabberde boekhouding bij ProRail wordt de PvdA-bewindsvrouw achtervolgd door steeds maar weer terugkerende tegenvallers bij de aanleg van nieuwe stations. Met Prinsjesdag verraste ze de Tweede Kamer daarnaast met een tekort van bijna een half miljard euro op haar begroting. Dit omdat ProRail de budgetten voor het onderhoud van het spoor niet in de hand heeft.

Motie

De vraag is hoe zwaar de Tweede Kamer alle voorvallen de staatssecretaris aanrekent. SP en PVV zijn eigenlijk wel klaar met haar en dreigen met een motie van wantrouwen. Ook CDA en D66 hebben bedenkingen, maar ze wachten het debat af. De SGP, die in het parlement vaak gezien wordt als een belangrijke graadmeter, constateert dat er van het ProRail-dossier ’niet bepaald een prettige lucht afkomt’. De hamvraag voor die partij is of Mansveld ’de juiste persoon is om het op te lossen’.

PvdA-leider Samsom liet eerder weten vooralsnog in de bewindsvrouw te geloven. „Er moet wel wat gebeuren en dat gaat ze doen ook.” De VVD houdt zich muisstil. Volgens ingewijden laat de partij het aan coalitiegenoot PvdA om er al dan niet de stekker uit te trekken.

Lees hier de documenten:

Deel I

Deel II