Nieuws/Binnenland
499000
Binnenland

Zijlstra: Geen plaats voor ’shariazoekers’

Den Haag - Asielzoekers die zich schuldig maken aan geweld of intimidatie mogen nooit een verblijfsvergunning krijgen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt te walgen van vluchtelingen die onze normen en waarden niet delen, maar er sharia-achtige opvattingen op nahouden.

„Die kunnen wat ons betreft meteen weer terug”, aldus de liberaal tegenover De Telegraaf. Onze liberale rechtsstaat zou door de komst van ultraconservatieve moslims onder druk komen te staan. „Asielzoekers die denken hier de sharia te kunnen invoeren, kunnen beter asiel aanvragen in een islamitisch land als Saoedi-Arabië”, stelt Zijlstra. „Voor ’shariazoekers’ is in Nederland geen plaats.”

Samen met zijn collega Azmani eist hij opheldering van staatssecretaris Dijkhoff (Asiel). De grootste regeringspartij wil dat indien nodig de regels worden aangepast zodat er een speciale uitsluitingsgrondslag komt voor zich misdragende asielzoekers. Iedereen die hierheen komt, moet volgens Zijlstra „fundamentele Nederlandse normen en waarden” onderschrijven zoals vrijheid van godsdienst, gelijkheid tussen mannen en vrouwen en homorechten.

Lees verder: Liberaal gooit knuppel in hoenderhok