Nieuws

Rumoer in talkshow kun je niet regisseren

’Stoute’ Jules ideale tv-gast

Door door Bernice Breure

Jules Deelder valt iedereen in de rede bij Eva Jinek.

Jules Deelder valt iedereen in de rede bij Eva Jinek.

KRO-NCRV

Jules Deelder valt iedereen in de rede bij Eva Jinek.

Jules Deelder valt iedereen in de rede bij Eva Jinek.

KRO-NCRV

’Kijk ik naar een uitzending van Jinek of naar Jellinek’ werd gegrapt op Twitter tijdens de inmiddels veelbesproken uitzending waarin Jules Deelder de conversatie aan tafel met onder meer Connie Palmen zo overheerste dat gastvrouw Jinek hem zelfs dreigde te stoppen met het gesprek. Gesmuld werd er in de huiskamers. Er was een team Deelder die het optreden van de nachtburgemeester/dichter zelfs verfrissend vond, tegelijkertijd was er veel lof voor de manier waarop Jinek de regie in de hand bleef houden.

Volgens de KRO-NCRV zijn beide partijen na afloop ’vrolijk’ uit elkaar gegaan. „Op naar de volgende uitzending”, aldus de omroep. En nee, voegt een woordvoerder toe, de eigenzinnige Rotterdammer staat zeker niet op de zwarte lijst van de talkshow nu.

Waarom zou Deelder ook: Jinek, dat qua kijkcijfers sowieso al weken in de lift zit, staat met deze ophef weer goed op de kaart. De presentatrice en haar team willen er verder geen woorden meer aan vuil maken, maar Herman Meijer, eindredacteur van Pauw, legt een belangrijke talkshow-wet uit. „Vandaag krijg je de credits voor gisteravond. Er zullen heus niet ineens twee keer zoveel mensen naar je kijken, maar een uitzending als deze levert wel een buzz rond je show op. En dat moet je hebben. Dat er over je gepraat wordt, dat de kijker het gevoel krijgt: vanavond wil ik er wéér bij zitten.”

Dat Deelder een rebelse kant heeft, mag geen verrassing zijn geweest voor de redactie. Dat de dichter zich zodanig zou roeren zullen de programmamakers niet hebben zien aankomen. Meijer: „Maar bij het samenstellen van de gastenlijst wordt wel op een bepaalde interactie gestuurd. Dit was wel een erg ontsporende interactie, maar wel een hele leuke.” WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes gelooft evenmin in een ’gezochte fittie.” „Dit kun je niet scripten.

Als host is het wel hard werken, beaamt Meijer. „Ondertussen denk je natuurlijk wel: blijft het nog wel leuk? Hoe lang pruimt de kijker het? Ik vond dat Eva het heel charmant oploste. Tegelijkertijd meende ik wel aan haar te kunnen zien: dit is leuke tv voor de kijker thuis.”

Dat Deelder ogenschijnlijk onder invloed aan tafel kon verschijnen, vindt hij wel verbazingwekkend. „Ik weet niet hoe het is gegaan natuurlijk. Maar een gast heeft altijd voor de uitzending nog een gesprek met een redacteur. Als ik Eva was geweest had ik wel graag even een seintje gehad.”

„Aan de andere kant: het is live-tv. Gasten kunnen je verbazen. Wij hadden vorig jaar een advocaat in de uitzending die aan tafel meedeelde dat hij niks ging zeggen. Hero Brinkman haalde ooit hetzelfde uit. Dat was zweten voor ons en Jeroen. Toen heb ik de redacteur ook gevraagd of ze hier niets van wist, maar zij was net zo verrast als de rest.”

Meijer stelt wel dat Deelder niet meer geloofwaardig als gast zou zijn als hij zich nog eens zo zou gedragen. De eindredacteur heeft het zelf niet zo op drinkende gasten. „Als iemand vraagt om een jenevertje vooraf omdat-ie zo gespannen is voor de uitzending, is dat prima. Maar verder vind ik twee glaasjes wijn wel het maximum. Je zit daar om een prestatie te leveren en scherper word je niet van alcohol.”

Wat Deelder betreft: ’s avonds een vent, ’s ochtends een vent. Als ambassadeur van de poëzie was hij gisteren de hele dag op pad in Groningen. Een mobiel heeft hij niet, maar dochter Ari reageert: „Laten we zeggen: alle publiciteit is goede publiciteit.”