Nieuws/Binnenland
499633
Binnenland

'Geld nodig voor onderzoek eierstokkanker'

AMSTERDAM - Bij het toekennen van onderzoeksgeld moet nog meer rekening worden gehouden met eierstokkanker. De sterftekans is de afgelopen 25 jaar niet veranderd: nog steeds sterven zeven van de tien vrouwen die deze ziekte krijgen binnen tien jaar. Stichting Olijf, voor vrouwen met gyneacologische kanker, doet de oproep voor meer subsidie zaterdag op de Dag van de Eierstokkanker.

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer 1300 vrouwen eierstokkanker gevonden en sterven ongeveer duizend vrouwen aan de ziekte. De diagnose wordt meestal pas laat gesteld, omdat de symptomen meestal vaag zijn. Het gaat bijvoorbeeld om een opgezwollen buik, een vol gevoel en moeite met eten, misselijkheid, bekken- of buikpijn, vaak moeten plassen en verstopping.

"Het mag en kan niet zo zijn dat er al 25 jaar geen verbetering zit in het overlevingspercentage van eierstokkanker. Maar het gebeurt toch", zegt voorzitter Fenneke van Swighum van Stichting Olijf. "De bestrijding van deze ziekte verdient vooruitgang, geen stilstand."

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd