Nieuws/Buitenland
499707
Buitenland

Bouw vliegveld Berlijn gebed zonder end

BERLIJN - De bouw van het vliegveld Berlijn-Brandenburg heeft langzamerhand meer weg van een soap dan van een nieuwbouwproject. Toen de eerste paal begin deze eeuw de grond in ging, dachten de autoriteiten dat de luchthaven in 2010 wel klaar zou zijn. Dat bleek een flinke misrekening. De deadline werd verlegd naar 2017, maar vrijdag liet burgemeester Michael Müller van de Duitse hoofdstad weten dat ook die streefdatum waarschijnlijk niet wordt gehaald.

"Om de waarheid te zeggen, het wordt krap aan", aldus Müller. Niet alleen het overschrijden van de opleverdata is een probleem, ook is al tijden bekend dat het vliegveld bij de opening veel te klein is. Vrijdag werden daarom alvast maatregelen getroffen om dat gebrek aan capaciteit op te vangen. Er wordt een provisorische terminal gebouwd ter waarde van 48 miljoen euro. Die gaat dienst doen als regeringsluchthaven. Daarnaast wordt 17 miljoen euro vrijgemaakt om het bestaande en naastgelegen Berlijn-Schönefeld uit te breiden en op te knappen.

De totale kosten waren al opgelopen tot 5,4 miljard euro. Daar komt nu dus nog eens 65 miljoen bij. Op voorhand dachten de aannemers met 1,7 miljard uit te komen.