Nieuws/Binnenland
499845
Binnenland

Bussemaker houdt hoop op Rembrandts

DEN HAAG - Cultuurminister Jet Bussemaker gaat er nog steeds vanuit dat Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit naar Nederland komen, ook nu de Franse staat een van de doeken wil. De verkopers, de familie Rothschild, hebben immers zelf ook wat te zeggen, aldus Bussemaker, en zij hadden zelf plannen met het Rijksmuseum.

Het Rijks zou 80 miljoen euro betalen en de Nederlandse regering ook. De Franse Centrale Bank heeft echter van de week 80 miljoen euro opgedoken voor een van de Rembrandts. Het moment waarop Frankrijk met zijn belangstelling op de proppen komt, heeft Bussemaker verbaasd. Ze heeft een goed contact met haar Franse collega, met wie ze het in ieder geval eens is dat de schilderijen in Europa moeten blijven en voor het publiek te zien.

Op de mogelijkheid dat Frankrijk en Nederland ieder een doek kopen en het bruidspaar telkens voor een periode in eigen land tonen, wilde de bewindsvrouw niet ingaan. Frankrijk heeft daarop gehint, maar de Rothschilds kunnen voorwaarden verbinden waaronder de koop wordt gesloten.