Nieuws
499991
Nieuws

Marjolein kookt over

Een lekkere Canadees voor de herfst

Ik heb een kast vol kookboeken. Nooit gebruikte vegetarische boeken, exemplaren met alleen taarten waarvan de pagina's aan elkaar kleven van de resten chocolade, hele dure naslagwerken met veel te ingewikkelde gerechten, boeken met recepten die allerlei specialistische keukenapparatuur vereisen die ik niet heb (zoals een broodbakboek en een ijsmaakvariant), zowat alle Jamie Olivers, behalve '30 minutes  meals', maar die staat op mijn verlanglijstje, kerstboeken, paasboeken, ontbijtboeken, dieetboeken.

Ik heb zelfs een kookboek van Gérard Depardieu. Soms trek ik er wel eens een uit de kast en dan verplicht ik mezelf er minstens drie dagen uit te koken. Zodat het boek tenminste ooit gebruikt wordt.

Lievelingsboek

Maar mijn lievelingsboek is er een uit de oude doos. 'Het volkomen vleesboek' van Wina Born. Mijn ouders hadden het en ik kookte mijn eerste boeuf bourguignonne naar een recept van Wina. Toen ik op kamers ging wonen, kopieerde ik mijn favoriete recepten en nam die mee naar mijn studentenhuis (waar ik ze nooit maakte, want dure vleessoorten pasten niet in mijn studentenbudget). Tegen de tijd dat ik student af was en een salaris had waarmee ik me wel kalfslapjes en lamskoteletjes kon veroorloven, was ik het mapje recepten allang kwijt. Een verhuizing of 8 in 5 jaar tijd, is dodelijk voor een stapeltje ongebruikte prints.

Tweedehands

Ik heb best lang gezocht naar een tweedehands exemplaar, want het boek was niet meer te koop. Uiteindelijk gaf ik zelfs een kookboekenwinkel een zoekopdracht en zo kreeg ik een aantal jaar geleden alsnog een wat sjofel exemplaar van Wina's onvolprezen meesterwerk in handen. Prompt werden mijn twee oudsten vegetariër…

Nou, daar zit je dan met je vleesboek.

Wina!

En toen ging alleroudste op zichzelf wonen. En Dochter kreeg verkering met een Twentenaar die van koken houdt en zijn liefje overhaalde toch weer eens een stukje vlees te proberen. Al een week schotel ik nou mijn gezin Wina voor. Wina, die niet bang was voor room en boter, die lardeerde met spek dat het een lieve lust was. Het zal allemaal wel niet goed voor de lijn zijn, maar het wordt toch herfst en ruime vesten zijn hartstikke in.

Stamppot

Over herfst gesproken… Was lekker hè, die eerste andijviestamppot met worst. Al klaar mee? Wina heeft haar eigen variant. De ingrediënten klinken afzonderlijk van elkaar alsof het nooit smakelijk kan zijn, maar dat is het dus wel. Heel erg smakelijk zelfs. Het is trouwens een gerecht uit Vermont. Een lekkere Canadees. Daar kom je de herfst wel mee door. Heb jij trouwens ook een favoriet kookboek? Mail me: m.hurkmans@telegraaf.nl. Ik bouw gewoon een boekenkast erbij.

Red-Flannel-Hash

Nodig: 500 gram rundergehakt, 500 gram gekookte bietjes, 500 gram gekookte aardappel, zout, peper, 100 gram boter, 1 ui, 100 ml. room.

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Hak de bietjes en de aardappelen fijn en vermeng deze met het gehakt, peper en zout. Snipper de ui, smelt de helft van de boter in een grote pan en fruit de uisnippers. Voeg het vleesmengsel toe en laat dit 10 minuten meebakken. Doe alles in een ovenvaste schaal. Smelt de rest van de boter en voeg de room toe. Giet dit over het vlees. Zet de schaal onder de grill tot er een mooie bruine korst op is gekomen. Wina bakte er dan nog een ei bij. Ik zet liever een schaal botersla met stukjes komkommer op tafel.

 

Over Marjolein kookt over

Met drie kinderen, een huis uit de 17 eeuw, een man, hond, kat, konijn en parkiet èn een baan, is het leven van VROUW-verslaggever Marjolein Hurkmans een drukke bedoening. En dan toch iedere dag een schijf-van-vijf (of vier)-maaltijd op tafel zetten, natuurlijk draait ze haar hand daar niet voor om. Geloof je het zelf? Vanaf deze week gunt ze je iedere week in kijkje in haar leven èn in haar keuken.

En? Gemaakt? Stuur je foto en variatie op naar oproep@vrouw.nl: proberen wij die ook uit.