Nieuws/Binnenland
500075
Binnenland

Gemeenten: geen huizen voor asielzoekers

AMSTERDAM - Van de Nederlandse gemeenten heeft 80 procent geen woonruimte voor toegelaten vluchtelingen. Dat blijkt uit een rondgang van NRC Next langs 213 wethouders. Slechts één op de vijf gemeenten heeft voldoende woonruimte om asielzoekers met een verblijfsstatus te huisvesten.

Volgens de meeste wethouders leidt het huisvesten van asielzoekers tot verdringing op de sociale huurmarkt, gezinnen en alleenstaanden moeten nog langer wachten op een woning.

Allerlei groepen staan in de wacht: ouderen, studenten , gezinnen, gehandicapten. Bijna een kwart van de wethouders zegt tegen de krant dat er weerstand is van burgers tegen de komst van statushouders en asielzoekers. "Het gemor onder burgers nam al toe door de lange wachtlijsten voor woningen. De toename van het aantal statushouders stimuleert dat", aldus een van hen.

Meer nog maken de wethouders zich zorgen over geld voor de integratie van asielzoekers. Slechts 17 procent van de lokale bestuurders zegt daar genoeg budget voor te hebben.