Nieuws/Buitenland
500138
Buitenland

Geen zorgen om Nederlanders in Mekka

Ruim 3000 Nederlandse pelgrims zijn op dit moment op bedevaartstocht in Mekka. Dit zegt Hadj Info, de brancheorganisatie van reisbureaus die bedevaartreizen voor moslims organiseren.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Hadj Info hebben vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen bij het drama in Mina, een plaatsje in de buurt van Mekka.

In het gedrang kwamen volgens Saoedische autoriteiten 717 pelgrims om het leven. Ruim 800 bedevaartgangers raakten gewond.

Said El Amraoui van Hadj Info heeft contact gehad met de meeste van de bij zijn organisatie aangesloten reisbureaus: ,,De pelgrims gaan in groepen langs de heilige plaatsen. De reisleiders die ik heb gesproken waren met hun bedevaartgangers op een heel andere plaats toen het ongeluk plaatsvond.”

Alleen een speciaal visum verschaft een pelgrim toegang tot het bedevaartsoord. Ieder jaar geeft het Ministerie van Hadj –een ministerie in Saoedi Arabië dat de Hadj regelt-  zo’n 4000 visa af aan speciaal geregistreerde Nederlandse reisbureaus. 3115 Nederlandse moslims vroegen dit jaar een visum aan volgens Hadj Info.