500154
Binnenland

Minister bezegelt aanleg Blankenburgtunnel

DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) heeft donderdag de plannen voor de aanleg van de veelbesproken Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam bezegeld. De verbinding onder de Nieuwe Waterweg is van groot belang voor de zuidelijke Randstad, aldus de bewindsvrouw.

De autosnelweg tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg wordt 4,2 kilometer lang. Behalve de Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg krijgt de verbinding op de noordzijde ook een landtunnel van ruim 500 meter. Er komen drie rijstroken in elke richting.

Het bedrijfsleven hamert al jaren op de noodzaak van de weg, maar bewoners vrezen geluidsoverlast en milieuvervuiling. Ook milieu- en natuurorganisaties zien eerder bedreigingen dan voordelen. "Twee miljoen Randstedelingen dreigen groene long kwijt te raken", reageerden Natuurmonumenten en de Zuid-Hollandse Milieufederatie donderdag. Als de weg er dan toch moet komen, dan moet die veel beter worden ingepast, zoals een volledige ondertunneling, vinden ze. " Als de weg er eenmaal ligt, dan is dat voor ten minste honderd jaar en het waardevolle landschap krijg je er nooit meer voor terug".

Het project is begroot op zo'n 1,1 miljard euro. Iets minder dan een derde daarvan wordt door het heffen van tol betaald. De opening van de verbinding is gepland voor de jaren 2022-'24.