Nieuws/Binnenland
500180
Binnenland

Hulpverleners negeren verkeersregelaars

ARNHEM - Hulpverleners weten vaak niet dat aanwijzingen van een verkeersregelaar gevolgd moeten worden. Dat bleek toen duizenden chauffeurs van ’voorrangsvoertuigen’ als politieauto’s en ambulances meededen aan een onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Het IFV constateert dat zo’n twee derde van de deelnemers aan een test in een rijsimulator ten onrechte aanwijzingen negeerde van een verkeersregelaar. Eén bestuurder kreeg zelfs een aanrijding met de verkeersregelaar, die andere instructies gaf dan het navigatiesysteem van het voorrangsvoertuig.

Zo’n 450 bestuurders lieten hun vaardigheden testen in de simulator, onder wie 65 politiechauffeurs. Ook de circa 3000 bestuurders die een vragenlijst invulden, bleken lang niet allemaal te weten dat ze naar verkeersregelaars moeten luisteren. Dat is vastgelegd in de Wegenverkeerswet.

Foute antwoorden

„Met name de vraag over wat de regel is bij het naderen van een verkeersregelaar wordt door bijna de helft van de respondenten (46,9 procent) fout beantwoord”, melden de IFV-onderzoekers. „Ongeveer een derde (30,7 procent) denkt dat de verkeersregelaar het voorrangsvoertuig voor moet laten gaan.” Dat is opvallend, omdat de deelnemers gemiddeld een dikke voldoende (7,8) kregen voor hun kennisniveau.

De politie liet weten de uitkomsten van het onderzoek serieus te nemen. „Het rijden over de vluchtstrook en het opvolgen van aanwijzingen van een verkeersregelaar behoeft extra aandacht”, aldus een verklaring. „De politie zal deze aspecten nadrukkelijker meenemen in de rijopleidingen.”