Nieuws/Buitenland
500210311
Buitenland

Held die terrorist Londen uitschakelde blijkt moordenaar

Londen - De heldhaftige voorbijganger die een rol speelde in de uitschakeling van de terrorist tijdens de dodelijke steekpartij op de London Bridge, blijkt een veroordeelde moordenaar te zijn. De 42-jarige James Ford kreeg in 2004 een levenslange celstraf, met een minimum van 15 jaar, voor de moord op de toen 21-jarige Amanda Champion.

Naar verluidt zou hij een gewonde vrouw hebben geholpen en het mes van de aanslagpleger af hebben gepakt. Vrijdagavond kwamen twee personen om bij de aanval op de brug in de Engelse hoofdstad.

Ten tijde van de veroordeling werd Ford door de politie beschreven als een ’hele gevaarlijke man’. Het lichaam van Amanda, die de mentale leeftijd had van een 15-jarige, werd in 2004 met een doorgesneden keel teruggevonden op een vuilnisbelt in de buurt van haar huis in Kent.

Ondanks de gevangenisstraf kon Ford vrijdag een verlofdag opnemen om een ’academisch evenement’ te bezoeken. Bronnen bevestigen dat de moordenaar op het moment van de aanslag op de London Bridge aanwezig was. Dat meldt de Daily Mail.

Nabestaanden geschokt

De familie van Amanda reageert geschokt op het bericht over het verlof van de moordenaar van het meisje. „Hij is geen held. Hij is een moordenaar op een verlofdag, waarwij als familie niets van wisten”, aldus de tante van Amanda.

De nabestaanden hadden nog hun best gedaan om het verlof van Ford tegen te werken. Via beelden op televisie en sociale media kwamen zij er achter dat dit niet was gelukt. „Een van onze familieleden had hem zomaar tegen het lijf kunnen lopen.”

Bekende terrorist

De dader van de steekpartij blijkt de 28-jarige Usman Khan uit Stoke-on-Trent te zijn. Dat heeft de Britse politie vannacht naar buiten gebracht. Khan werd eerder al eens veroordeeld voor een aan islamitische terreur gerelateerd misdrijf, aldus de politie. Hij zou gelieerd zijn aan terreurgroep Al-Qaeda. De dader is ongeveer een jaar geleden op vrije voeten gekomen op voorwaarde dat hij een enkelband zou dragen.