Nieuws
500216
Nieuws

Vestia opent jacht op ABN Amro

AMSTERDAM - Vestia opent de jacht op ABN Amro, als een van de banken die de woningcorporatie jarenlang volstopten met giftige financiële producten. Door deze ’derivaten’ leed Vestia miljarden euro’s schade, en viel zelfs bijna om. De bank zal hiervoor aansprakelijk gesteld worden.

Dat blijkt uit documenten van ABN Amro, in handen van De Telegraaf. Het zijn stukken, bedoeld voor de naderende beursgang van de staatsbank. De mogelijke miljardenclaim die ze boven het hoofd hangt, zou een negatieve invloed op de koers van het ABN Amro-aandeel kunnen hebben. De bank is daarom verplicht om de Vestia-claim te noemen.

Zakkende rente

Vestia ging in 2012 op een haar na failliet, omdat het twee miljard euro moest bijbetalen toen de aankoop van de risicovolle financiële producten verkeerd uitpakte. Die waren bedoeld om de woningcorporatie, met zijn vele bouwkredieten, te beschermen tegen te hoge rentestanden. De rente werd echter juist steeds lager, met dramatische gevolgen voor de grootste corporatie van ons land.

Tijdens de derivatencrisis ontdekte Vestia bovendien dat een directeur jarenlang miljoenen euro’s smeergeld ontving, in ruil voor zijn rol als inkoper. Het smeergeld werd betaald door enkele tussenpersonen van de bank.

Lees hier alles over de jacht van Vestia op ABN Amro