Nieuws
500254
Nieuws

In het nieuws

Ziekmakers zie je niet

De posters zijn inmiddels opgeborgen maar online loopt de campagne 'Ziekmakers zie je niet' van het Ministerie van Volksgezondheid nog altijd door. Huishouddeskundige Zamarra Kok onderschrijft de campagne. "De enige manier om een om een bacterie of virus weg te krijgen is wassen op 60 graden."

"Een bloesje dat niet fris ruikt kan prima gewassen worden op 30 graden, maar de doekjes op het aanrecht, de handdoeken en theedoeken zijn een ander verhaal. Ook als iemand ziek is geweest en bijvoorbeeld heeft overgegeven, moet je dat beddengoed wassen op 60 graden. Ook het ondergoed van mijn kinderen- met remsporen – was ik op 60 graden. Ook daar zitten bacteriën in."

---De vijf meest gemaakte tips in het huishouden---

Dood

Op 90 graden wassen is volgens de huishoudexpert niet nodig. "60 graden is voldoende, dan zijn de meeste bacteriën wel dood. Ik zou nooit alles wassen op 30 graden. Dat is ook niet goed voor je wasmachine. Dan geef je wolluis een kans. Vloeibaar wasmiddel lost niet goed op en gaat schimmelen, dus af en toe 60 of 90 is ook goed voor je wasmachine."

Panisch

Toch moeten we volgens de huishouddeskundige ook niet te panisch zijn over bacteriën. "Er is bewezen dat je het te ook schoon kunt maken. Kinderen hebben dan eerder last van allergie. Kinderen die op de boerderij opgroeien hebben daar minder last van."

---Zo voorkom je een voedselvergiftiging---

Hameren

"Toch begrijp ik wel dat de overheid en ook het Voedingscentrum hameren op hygiëne in de keuken. De helft van de gevallen waarin men denkt dat er sprake is van een zomergriep, is in werkelijkheid een kruisbesmetting. Een mes waarmee de kip is gesneden voor je groente gebruiken, kliekjes te lang bewaren of je boterham van het aanrecht eten, waar eerder vlees heeft gelegen."