500315
Binnenland

Waar de hemel 's nachts nog echt donker is...

Nacht van Electra 2015

In de nacht van zondag 27 op maandag 28 september vindt een totale maansverduistering plaats. Dat feit wordt in het Nationaal Park Lauwersmeer gevierd met het éénnachtsfestival de ‘Nacht van Electra’.

In dezelfde nacht is er ook sprake van een zogenaamde ’supermaan’: de maan bevindt zich door haar ellipsvormige baan relatief dichter bij de aarde. De verduistering vindt plaats tussen 2.11 en 7.24 uur. Een bijzondere gebeurtenis want pas in 2029 zal er weer een totale maansverduistering in Nederland te zien zijn. Het Nationaal Park Lauwersmeer is een van de donkerste gebieden van Nederland en als zodanig in de running voor het predicaat Dark Sky Park. Een prima plek om de verduistering waar te nemen dus.

 

Aan het begin van de verduistering worden de sterren aangeroepen door hoornist Laurens Otto in Olivier Messiaen's Appel Interstellaire. Govert Schilling, bekend van Pauw & Witteman en RTL Late Night, geeft toelichting over de verduistering. Boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer neemt bezoekers mee op een nachtelijke ontdekkingstocht door het Nationaal Park, en er zijn de hele nacht films te zien van alle - meer of minder succesvolle - pogingen van mens en dier om naar de maan te reizen.

Maansverduistering. Zondag 27 september vanaf middernacht, in het Nationaal Park Lauwersmeer.

Bekijk hier alvast de trailer.

Gratis toegankelijk.

LocatieNationaal Park Lauwersmeeraan het Nieuwe Robbengat

Navigatie adres:Strandweg 11, Lauwersoog.Volg daarna de borden.

 www.nachtvanelectra.nl