Nieuws/Binnenland
500592
Binnenland

Verdachte IS-strijder afwezig in rechtbank

AMSTERDAM - Een 24-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij vorig jaar wilde reizen naar Syrië om te strijden voor IS, bleef woensdagmiddag weg uit de rechtbank in Amsterdam. De rechter vindt dat de verdachte Oussama T. onmisbaar is in zijn eigen strafzaak en besloot zijn zitting daarom met enkele maanden uit te stellen.

T. zat tot oktober vorig jaar twee maanden vast. Volgens justitie schreef hij in chats dat hij wilde strijden in Syrië. Hij had zijn baan opgezegd en uitrusting aangeschaft, waaronder camouflagekleding, een bijl en een mes. Ook zocht hij op internet broeders die hem op doorreis onderdak konden bieden.

Op Facebook presenteerde hij zich in juli vorig jaar in camouflagekleding met onherkenbaar gelaat naast een foto van Osama bin Laden.

De rechtbank wil de strafzaak niet doorzetten zonder de verdachte, onder meer om hem zelf vragen te kunnen stellen. Ook de officier van justitie drong aan op zijn komst naar de rechtbank. Advocaat Babur Beg beloofde dat hij zijn cliënt volgende keer meeneemt.