Nieuws
500782
Nieuws

In het nieuws

Kopieert Marc Jacobs onze Ronald van der Kemp?

De Amerikaanse modegod Marc Jacobs sloot onlangs de New York Fashion Week met een theatrale show waarvoor hij lovende kritieken kreeg. Terecht? De collectie van de begenadigde ontwerper lijkt namelijk verdacht veel op de creaties van de Nederlandse ontwerper Ronald van der Kemp.

In het Ziegfeld Theater in de Big Apple bootste Marc Jacobs een filmpremière na, compleet met rode loper en fotomuur waar de modellen als sterren voor poseerden. Maar dat was niet met meest opmerkelijke. Wij meenden de hand van onze Ronald van der Kemp in Jacobs’ nieuwe werk voor volgend jaar lente en zomer te herkennen.

 

RVDK

Van der Kemp lanceerde begin dit jaar zijn merk RVDK. Zijn tweede couturecollectie presenteerde hij in juli in Parijs. Stukken uit die serie vormden blijkbaar de inspiratie van de toonaangevende Amerikaan. Van Ronald's Flagjeans (een spijkerbroek met delen van de Amerikaanse vlag) tot een lange witte jurk, rode rok en witte top met kleurige borduursels en met de hand geverfde strepen leken verdacht veel op de creaties waar Jacobs mee pronkte.

"Van vrienden en relaties uit Amerika kreeg ik de afgelopen dagen veel berichtjes dat Marc zijn collectie op de mijne zou lijken", vertelt een verbaasde Van der Kemp. "Ik sta ervan te kijken. Marc Jacobs schreef een paar maanden geleden een opmerking onder de foto van mijn flagjeans op instagram: 'I love this look and the collection is fantastic!! Bravo Ronald van der Kemp'. Dat vond ik natuurlijk een geweldig compliment, maar nu..."

 

Specifieke details

"Eerst vond ik de vergelijkingen wel meevallen", vervolgt de ontwerper wiens beide collecties internationaal enthousiast zijn ontvangen. "Toen ik beter keek, herkende ik inderdaad specifieke details. Zoals het jack met pagode schouder (een opstaande schouder, red.) van stukken metallic rood en zilver leer, de flag jeans, de ‘wilde weefsels’ en de handbeschilderde stukken. Ach, imitatie is een eerlijke vorm van vleierij toch?" Van der Kemp overweegt niet om stappen te nemen tegen Jacobs. "Ik ga verder met mijn werk en laat het zo. Ik beschouw het maar als een groot compliment."

Respect

Een woordvoerder van Marc Jacobs reageert als volgt op de gelijkenissen: 'Marc Jacobs International, LLC heeft erg veel respect voor ontwerpers en kunstenaars wereldwijd. Voor elke collectie zoeken wij naar een verhaal waarbij wij inspiratie halen uit verschillende soorten artistieke disciplines, verbeelding en thema's. Recent wilden wij de spirit en dynamiek van New York City in de collectie vangen.'