Nieuws
500809
Nieuws

5 tips voor bij afsluiten rechtsbijstandverzekering

Ruim de helft van de bevolking heeft een rechtsbijstandverzekering. Die kan van pas komen bij juridische geschillen over onder meer ontslag, tegenvallende aankopen en schade in het verkeer. Daarom vijf tips voor bij het afsluiten van een polis voor rechtsbijstand.

 

1. Noodzaak 

Consumenten die een rechtsbijstandverzekering willen aanschaffen, moeten eerst nagaan of zo'n polis wel nodig is. Het lidmaatschap van een vakbond of consumentenorganisatie geeft namelijk ook vaak toegang tot juridische hulp. De lagere inkomens kunnen eveneens een beroep doen op de rechtswinkel of het Juridisch Loket.

 

2. Dekking 

Is een rechtsbijstandpolis echt nodig, maak dan een lijstje met de belangrijkste zaken die u gedekt wilt hebben. Denk daarbij aan geschillen over ontslag, echtscheiding, letselschade, wonen, aankopen en geldzaken. Op basis van die voorkeuren kan vervolgens een passende verzekering worden gekozen tegen een scherpe prijs.

Houd er rekening mee dat zaken over belasting, vermogen en ontslag uitgesloten kunnen zijn van de standaarddekking. U kunt zich daarvoor wel aanvullend verzekeren. De meeste rechtsbijstandverzekeraars hanteren een wachttijd van circa drie maanden voordat nieuwe klanten worden geaccepteerd. Kwesties die bij het afsluiten van de verzekering al speelden, worden niet in behandeling genomen.

 

3. Minimumbedrag 

Rechtsbijstandverzekeraars komen vaak ook niet in actie als het financiële belang van een zaak lager ligt dan een bepaald bedrag. Meestal varieert deze zogenoemde franchise tussen de 100 en 275 euro. De kosten van een procedure zijn voor de verzekeraar in dat geval aanzienlijk hoger dan de schade die de klant heeft geleden. De hoogte van het minimumbedrag is te vinden in de polisvoorwaarden.

 

4. Advocaatkosten

 

Slimmeriken kiezen voor een rechtsbijstandverzekeraar die geen kostenmaximum hanteert voor externe advocaatkosten. Dat voorkomt namelijk dat een procedure tussentijds moet worden gestaakt, omdat het kostenmaximum is bereikt en de verzekeraar geen juridische bijstand meer vergoedt.

 

5. Spreiden  

Het is verstandig om een rechtsbijstandpolis te nemen bij een andere verzekeraar dan waar u de overige verzekeringen heeft lopen. Bij een conflict met een woonverzekeraar heeft het namelijk weinig nut om de rechtsbijstandverzekeraar in te schakelen als die tot hetzelfde verzekeringsconcern behoort.