Nieuws
500815
Nieuws

DSW gooit zorgpremie als eerste omhoog

Schiedam - De zorgpremie van verzekeraar DSW gaat in 2016 omhoog. De basisverzekering wordt 3,75 euro per maand duurder dan dit jaar.

De Schiedamse verzekeraar is traditiegetrouw de eerste die haar premies voor de zorgverzekeringen bekendmaakt, een week na Prinsjesdag. Daarmee zet DSW de toon voor andere verzekeraars die voor 19 november hun premie bekend moeten maken. Ook van andere verzekeraars worden hogere premies verwacht.

 

Nieuwe basispremie 98.75 euro per maand

De basisverzekering kost bij DSW straks 98,75 euro per maand, dus 1185 euro per jaar. In 2015 bedraagt de basispremie nog 95 euro. Verzekerden krijgen hiervoor een restitutiepolis. Daarbij hebben verzekerden vrije keuze van zorgverleners, maar wordt de behandeling wel slechts tot een gangbaar tarief vergoed. Bij dure zorgverleners betalen verzekerden een deel zelf.

 

Automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws over zorgpremies en zorgverzekering? Abonneer u dan hier gratis op de wekelijkse DFT Geld Nieuwsbrief

 

 

DSW noemt vier oorzaken voor de duurdere basisverzekering. De vergrijzing, nieuwe behandelingen in het basispakket, stijgende kosten voor dure geneesmiddelen en inflatie werken prijsverhogend, aldus DSW.

 

Tientallen miljoenen in premiedemping

Op Prinsjesdag maakte het kabinet in de begroting voor 2016 al de rekenpremie voor de basisverzekering bekend. Die is 103,58 euro per maand, 7 euro hoger dan vorig jaar. Verzekeraars kunnen zelf beslissen of ze door goedkope zorginkoop of het inzetten van reserves de premie minder laten stijgen.

DSW zegt 145 euro per premiebetaler uit te geven om de premiestijging af te remmen. Hiervoor haalt de verzekeraar met 530.000 verzekerden bijna 77 miljoen euro uit haar reserves.

DSW is naar verhouding een rijke verzekeraar met hoge reserves en kan daardoor veel geld in premiedemping stoppen. Minister Schippers van Volksgezondheid liet op Prinsjesdag weten te verwachten dat ze verwacht dat verzekeraars gemiddeld 110 euro per verzekerde uit hun reserves halen om premiestijgingen te beperken.

Lees hier meer nieuws van DFT Geld over zorg & gezin