Nieuws/Binnenland
500825
Binnenland

'Justitie drong aan op foto Van der G.'

AMSTERDAM - De eerste foto's na de vrijlating van Volkert van der G. zijn gemaakt na uitvoerig overleg tussen zijn advocaten en de overheid. Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, de reclassering en 'overheidsinstanties die zich bezighouden met beveiliging' waren al zeker twee maanden voor publicatie in De Telegraaf op de hoogte van de plannen om iets in scène te zetten.

Overheidsmedewerkers hadden er herhaaldelijk op aangedrongen, om zo een eind te maken aan 'de jacht op de eerste foto', aldus de Volkskrant, die zich baseert op mails tussen Stijn Franken, die destijds de advocaat van Volkert van der G. was, en het Openbaar Ministerie. Het was volgens het ministerie logisch dat er zo veel werd overlegd, want de vrijlating was een hele gevoelige zaak. Het ging immers om zo'n beetje de bekendste gevangene van Nederland. De contacten gingen over alle voorwaarden die aan Van der G. werden gesteld bij zijn voorwaardelijke vrijlating, aldus de woordvoerder.

Jacht

"In de maanden voor de invrijheidstelling van Volkert is er veelvuldig overleg geweest tussen mij, mijn kantoorgenote Croes, het OM, het departement van Veiligheid en Justitie, de landsadvocaat en andere overheidsinstanties die betrokken zijn bij de veiligheid van personen", zegt Franken in de krant. "In die gesprekken is bij herhaling gesproken over de optie dat een foto van Volkert zou worden gemaakt om te voorkomen dat er een soort jacht zou ontstaan op de eerste foto van hem. Ook over de datum en plaats waar de foto werd gemaakt, is uitvoerig gesproken, zowel voor als na de invrijheidstelling".

Scène

In een uitzending van tv-programma Brandpunt Reporter zondag was te zien dat Van der G. zei dat hij de foto's die vorig jaar na zijn vrijlating in De Telegraaf verschenen zelf 'in scène heeft gezet'. Zijn advocaat, Stijn Franken, legde in opdracht van de overheid contact met de fotograaf, ondanks een verbod voor Van der G. om geen contact op te nemen met media. Volgens Franken heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) de Tweede Kamer dinsdag 'onjuist en onvolledig geïnformeerd. Die beschuldiging wordt in de Volkskrant ondersteund door Willem Jebbink, de huidige raadsman van Pim Fortuyns moordenaar. "Wat in de Kamer is gezegd, klopt niet. Dat stel ik vast op basis van het strafdossier", zegt hiij.

Mediaverbod

In een reactie zeiden Van der Steur en het OM dinsdag dat Van der G.'s raadsman een dag voor de publicatie had laten weten dat er foto's gemaakt zouden worden, en dat het OM inhoudelijk heeft beoordeeld 'of hier sprake zou zijn van een overtreding van het opgelegde mediaverbod'. Daarvan was volgens het OM geen sprake.

Die officiële versie is slechts een fractie van het verhaal, stelt Franken woensdag.

Jebbink benadrukt dat Volkert van der G. "alle opgelegde voorwaarden heeft nageleefd". "Het OM heeft dit strikt gecontroleerd", vertelt hij. "De meest recente evaluatie hierover is van zeer kort geleden.