Nieuws
500836
Nieuws

Tsipras zet vaart achter vorming kabinet

ATHENE - Alexis Tsipras heeft zijn nieuwe kabinet al rond. Binnen 24 uur na zijn beëdiging als nieuwe premier van Griekenland, heeft hij dinsdag een coalitie gevormd en ook de samenstelling van zijn ministersploeg voltooid. Ook de woensdag is al gevuld, want hij reist naar Brussel om er de top van de Europese Unie bij te wonen.

De politiek leider van de linkse Syriza, die zondag de parlementsverkiezingen won, zal in Brussel een voorstel voor de oplossing van de problematiek presenteren. De migranten moeten over de 28 lidstaten van de Europese Unie worden verdeeld op basis van de grootte van de bevolking en de economie. Bovendien zal hij vragen om meer financiële steun bij de opvang van vluchtelingen.

Tsipras heeft weinig veranderingen aangebracht in de ministersploeg die hem tijdens zijn afgelopen periode als premier bijstond. Hij heeft één belangrijke extra post gecreëerd: een plaatsvervangend minister van Financiën. Giorgos Chouliarakis heeft als taak alle afspraken met de Griekse schuldeisers na te rekenen.