Nieuws/Buitenland
500858
Buitenland

Paus hoopt dat VS embargo tegen Cuba opheft

WASHINGTON - Paus Franciscus hoopt dat de Verenigde Staten het handelsembargo tegen Cuba opheffen. Aan boord van het vliegtuig dat hem van Cuba naar Washington bracht, zei hij tegen meereizende verslaggevers dat hij de zaak echter niet zelf ter sprake zal brengen tijdens zijn toespraak tot het Amerikaanse Congres. Het economische embargo werd ingesteld in februari 1962.

De paus werd korte tijd later bij zijn aankomst op de luchtmachtbasis Andrews bij Washington verwelkomd door president Obama en diens familie. De twee spreken elkaar woensdag in het Witte Huis. Franciscus blijft zes dagen in de Verenigde Staten.

De 78-jarige leider van de rooms-katholieke kerk zal de Amerikanen wel wijzen op hun macht en rijkdom, middelen die zij moeten aanwenden om de mensheid te dienen. Zijn kritiek op het kapitalisme, verklaarde hij, is niets nieuws. Bovendien zijn zijn aanmerkingen daarover gebaseerd op de katholieke, sociale doctrine. Vergeving en zorg voor de armen, daar draait het om.

Naast de toespraak tot het Congres donderdag, spreekt de paus een dag later in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. In Philadelphia gaat de paus daarna voor in een mis in de open lucht, waar anderhalf miljoen mensen worden verwacht.