Nieuws/Buitenland
500867
Buitenland

Paus in VS aangekomen

SANTIAGO - Paus Franciscus heeft dinsdag Cuba verlaten en is later op de dag in de Verenigde Staten aangekomen. Op de luchthaven van Washington is de paus ontvangen door president Obama. Het is de vierde keer dat een paus de Verenigde Staten aandoet.

In Amerika staan vele politieke afspraken op het programma van Franciscus. De paus spreekt onder meer het Congres, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden toe.

Het Vaticaan speelde een belangrijke rol bij de diplomatieke toenadering van de VS en Cuba. Met spanning wordt afgewacht of de paus zich in de Verenigde Staten zal uitlaten over het handelsembargo dat de Amerikanen begin jaren zestig tegen Cuba hebben ingesteld. Op Cuba noemde president Raúl Castro het embargo in het bijzijn van de paus gruwelijk.

Betrekkingen

In december vorig jaar kondigde Obama aan dat de twee landen hun betrekkingen zouden normaliseren. De Verenigde Staten zouden hun isolatiepolitiek ten opzichte van Cuba willen normaliseren. In juli openden de landen weer een ambassade. Op allerlei niveaus wordt ondertussen de normalisering van de betrekkingen aangepakt. Op 28 en 29 september praten de landen bijvoorbeeld over het herstellen van een luchtverbinding.